Fostul dictator Habre condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime de război

Hissence Habre, fostul dictator al Ciadului, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de un tribunal senegalez pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi tortură în timpul guvernării sale din perioada 1982-1990.
Hissence Habre, fostul dictator al Ciadului.
Hissence Habre, fostul dictator al Ciadului. (Captură Foto)

Un tribunal special din Senegal a anunţat luni verdictul dat fostului dictator Habre: condamnare la închisoare pe viaţă. Este primul proces împotriva unui fost şef de stat în Africa sub-sahariană.

Habre, în vârstă de 73 de ani, a fost acuzat de comiterea de crime de război şi crime împotriva umanităţii, inclusiv, viol şi sclavie sexuală.

Grupurile pentru drepturile omului l-au acuzat pe Habre că este responsabil de moartea a 40.000 de persoane în perioada guvernării sale, în anii 1982-1990.

Peste 90 de martori au depus mărturie în procesul care a început în iulie 2015.

Habre a susţinut că procedurile au fost motivate politic şi a refuzat să fie reprezentat legal, deşi tribunalul a numit avocaţi senegalezi să-l apere.

Exil îndelungat în Dakar

Fostul dictator a fugit din Ciad în 1990 şi a trăit în capitala senegaleză Dakar, unde a fost arestat în iulie 2013.

Actuala guvernare, condusă de preşedintele Idriss Deby, a susţinut procesul. Deby a fost consilier militar al lui Habre înainte să provoace alungarea acestuia de la putere.

Cazul lui Habre a fost audiat de Camerele Extraordinare Africane, un tribunal penal special creat de Uniunea Africană în baza unui acord special cu Senegalul.

Grupul pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a apreciat că procesul este o victorie în memoria victimelor lui Habre.

“Acest caz nu a fost început de un procuror din Haga sau de Consiliul de Securitate. Arhitecţii, vizionarii acestui caz, sunt victimele din Ciad şi susţinătorii lor”, a declarat Reed Brody, consilier la HRW, care a lucrat la caz începând cu anul 2000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe