Fost şef CIA: SUA va distruge trupele ruse din Ucraina şi va scufunda flota rusă dacă Putin foloseşte arme nucleare

Generalul David Petraeus depune marturie in fata Comitetului pentru Informatii al Senatului, 23 iunie 2011
Generalul David Petraeus depune marturie in fata Comitetului pentru Informatii al Senatului, 23 iunie 2011 (Alex Wong / Getty Images)
Loredana Diacu
03.10.2022

Fostul director CIA şi general de armată în retragere David Petraeus afirmă că liderul Moscovei este "disperat" şi că "realitatea câmpului de luptă cu care se confrună este ireversibilă.

SUA şi aliaţii săi vor distruge trupele şi echipamentele Rusiei din Ucraina - şi îi vor scufunda flota din Marea Neagră - dacă preşedintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare în această ţară, a avertizat duminică fostul director al CIA şi general de armată cu patru stele în retragere David Petraeus.

Petreaus a declarat că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA la o escaladare nucleară din partea Rusiei, despre care oficialii administraţiei au declarat că a fost comunicat în mod repetat Moscovei, scrie Guardian.

El a declarat pentru ABC News: "Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin conducerea unui efort NATO - colectiv - care ar elimina fiecare forţă convenţională rusă pe care o putem vedea şi identifica pe câmpul de luptă din Ucraina şi, de asemenea, în Crimeea şi fiecare navă din Marea Neagră".

Avertismentul vine la câteva zile după ce Putin a exprimat opinii pe care mulţi le-au interpretat ca o ameninţare cu un război mai mare între Rusia şi Occident.

Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar aduce America şi NATO în război, Petreaus a spus că nu ar fi o situaţie care să declanşeze articolul 5 al alianţei, care prevede o apărare colectivă. Acest lucru se datorează faptului că Ucraina nu face parte din NATO - cu toate acestea, un "răspuns al SUA şi al NATO" ar fi în ordine, a spus Petreaus.

Petreaus a recunoscut că probabilitatea ca radiaţiile să se extindă la ţările NATO sub umbrela articolului 5 ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru NATO.

"Poate că se poate face acest caz", a spus el. "Celălalt caz este că acest lucru este atât de îngrozitor încât trebuie să existe un răspuns - nu poate rămâne fără răspuns".

Cu toate acestea, Petreaus a adăugat: "Nu vreţi, din nou, să ajungeţi la o escaladare nucleară aici. Dar trebuie să arătaţi că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel".

Cu toate acestea, în condiţiile în care presiunea asupra lui Putin este din ce în ce mai mare după câştigurile ucrainene în estul ţării, conform declaraţiei de anexare de săptămâna trecută, iar rezistenţa la eforturile de mobilizare în interiorul Rusiei este din ce în ce mai mare, Petreaus a declarat că liderul Moscovei este "disperat".

"Realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este, cred, ireversibilă", a spus el. "Nici o mobilizare, de altfel şubredă, căci acesta este singurul mod în care o putem descrie; nici o anexare; nici o ameninţare nucleară chiar şi voalată, nu îl poate scoate de fapt din această situaţie particulară.

"La un moment dat va trebui să se recunoască acest lucru. La un moment dat va trebui să existe un fel de început de negocieri, aşa cum a spus preşedintele [ucrainean] [Volodimir] Zelenski, va fi sfârşitul."

Dar, a avertizat Petreaus, "Încă se poate înrăutăţi situaţia pentru Putin şi pentru Rusia. Şi nici măcar utilizarea armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă nu va schimba deloc acest lucru". Cu toate acestea, a adăugat el, "trebuie să luaţi ameninţarea în serios".

Senatorul Marco Rubio, cel mai important membru republican al Comisiei pentru relaţii externe din Senat, a declarat pentru CNN că Putin are două opţiuni: să stabilească linii defensive sau să se retragă şi să piardă teritoriu.

Rubio a spus că el crede că este "foarte posibil" ca Putin să lovească punctele de distribuţie în care proviziile SUA şi ale aliaţilor intră în Ucraina, inclusiv în interiorul Poloniei. Senatorul a recunoscut ameninţarea nucleară, dar a spus că cel mai mult îl îngrijorează "un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, vizând aeroportul din Polonia sau un alt punct de distribuţie".

"Nato va trebui să răspundă la acest lucru", a spus el. "Cum va răspunde, cred că o mare parte va depinde de natura atacului, de amploarea şi de scopul acestuia".

Dar, în calitate de senator care are acces la şedinţele de informare ale Pentagonului, Rubio a evitat să răspundă la întrebarea dacă a văzut dovezi că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei.

"Cu siguranţă, riscul este probabil mai mare astăzi decât în urmă cu o lună", a spus Rubio, prezicând că Rusia va face probabil un pas intermediar.

"Ar putea lovi unul dintre aceste puncte logistice. Iar acel punct logistic s-ar putea să nu fie în interiorul... Ucrainei. Pentru mine, acesta este domeniul pe care mă concentrez cel mai mult, deoarece are un aspect tactic. Şi cred că, probabil, el o vede ca fiind mai puţin escaladată. Poate că nu şi NATO".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor