Fost consilier al lui Trump vrea ca SUA să reia testele nucleare / Experţii: O idee proastă

Robert O'Brien (Brendan Smialowski / AFP via- Getty Images)
Redacţia
19.06.2024

Robert O'Brien, fost consilier pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă al lui Donald Trump, susţine că un al doilea mandat ar trebui să implice reluarea testelor nucleare ale SUA pentru prima dată în peste 30 de ani, potrivit Business Insider.

Experţii în arme nucleare afirmă însă că este o idee proastă, deoarece SUA, Rusia şi China s-ar putea afla rapid într-o cursă a înarmării dacă nu se menţine interdicţia asupra acestui tip de teste.

O'Brien a scris marţi în Foreign Affairs că, pentru a contracara investiţiile continue ale Chinei şi Rusiei în arsenalele nucleare, SUA ar trebui să testeze noi arme nucleare.

"China şi-a dublat dimensiunea arsenalului său din 2020: o expansiune masivă, inexplicabilă şi nejustificată. Statele Unite trebuie să menţină superioritatea tehnică şi numerică faţă de arsenalele nucleare combinate ale Chinei şi Rusiei. Pentru a face acest lucru, Washingtonul trebuie să testeze noile arme nucleare în ceea ce priveşte fiabilitatea şi siguranţa în lumea reală pentru prima dată din 1992 - nu doar utilizând modele computerizate", a scris O'Brien.

O'Brien a adăugat că SUA ar trebui, de asemenea, să reia producţia de uraniu-235 şi plutoniu-239, izotopii principali ai armelor nucleare.

Deşi nu este clar dacă astfel de acţiuni ar fi priorităţile lui Trump într-un potenţial al doilea mandat, recomandările lui O'Brien au fost rapid condamnate de experţi în arme nucleare şi în controlul armelor.

Wolfsthal a declarat că, dacă SUA ar relua testele, acest lucru "nu ar face decât să le faciliteze FR [Federaţia Rusă] şi RPC [Republica Populară Chineză] să reia testele nucleare şi să recupereze decalajul". El a adăugat că nici nu este nevoie de noi materiale nucleare, deoarece SUA are stocuri disponibile din timpul Războiului Rece.

"Intimidarea nucleară nu funcţionează şi duce la o cursă a înarmărilor", a scris Daryl Kimball, director executiv al Asociaţiei pentru Controlul Armelor, numind opinia lui O'Brien "o gândire periculoasă şi contraproductivă de tip Dr. Strangelove".

Nimeni nu câştigă o cursă a înarmărilor nucleare, a menţionat el.

Kimball a atras atenţia asupra diferenţei dintre argumentul lui O'Brien pentru reluarea testelor nucleare şi politica actuală a administraţiei Biden, care rămâne dedicată status quo-ului.

În 2023, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat: "Statele Unite nu au nevoie să îşi mărească forţele nucleare pentru a depăşi numărul total combinat al concurenţilor noştri pentru a-i descuraja cu succes. Am mai fost acolo. Am învăţat această lecţie", adăugând că o descurajare nucleară cu adevărat eficientă vine cu o abordare "mai bună", nu cu o abordare "mai multă".

Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of Internaţional Studies din Monterey şi expert în proliferare nucleară, a declarat pe X că numărul de teste nucleare ale SUA - 1.149 - este mai mare decât cel al Rusiei, 969, şi al Chinei, 45, la un loc.

"Reluarea testelor nucleare ar reduce superioritatea tehnică a SUA faţă de Rusia şi China, deoarece acestea ar urma imediat şi ar avea mult mai multe de învăţat", a spus el.

China şi-a extins arsenalul, acumulând peste 500 de focoase nucleare operaţionale începând cu luna mai 2023, a declarat Pentagonul în toamna anului trecut în raportul său anual privind puterea militară a Chinei. Dar chiar dacă acest număr se dublează ajungând la 1.000 până în 2030, aşa cum estimează Pentagonul, tot va păli în comparaţie cu cel al SUA şi al Rusiei: 5.044 şi, respectiv, 5.580.

În articolul său, O'Brien sugerează că dezvoltarea şi testarea sporită a SUA vor contribui la descurajarea Chinei, mai degrabă decât să o oblige să contracareze capacităţile americane în creştere într-o cursă a înarmării.

Hans Kristensen, director al Proiectului de informare nucleară din cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani, a declarat într-o postare pe reţelele de socializare că "există unii 'consilieri' de la care pur şi simplu nu ar trebui să accepţi sfaturi".

Apelul lui O'Brien pentru reluarea testelor nu ar trebui să fie neapărat o surpriză. În iunie 2020, în ultimele luni ale preşedinţiei lui Trump, Departamentul de Stat al SUA a declarat în Congres că suspectează Rusia şi China că au sfidat moratoriile privind testele, ceea ce a ridicat îngrijorarea că SUA le vor urma. Cu doar o lună înainte, oficialii americani au luat în considerare efectuarea unui aşa-numit "test rapid" doar pentru a demonstra adversarilor Americii că sunt pregătiţi.

La momentul respectiv, experţii au respins atât acuzaţiile Departamentului de Stat, cât şi potenţialul de reluare a testelor, menţionând că SUA desfăşoară multe dintre aceleaşi activităţi precum Rusia şi China fără a efectua teste complete.

A rămas neclar dacă Trump ar fi fost de acord cu reluarea testelor nucleare sau cu încălcarea Tratatului de interzicere totală a testelor, care durează de mult timp, dar consilierii săi din primul mandat, precum John Bolton, predecesorul lui O'Brien, au considerat că "nesemnarea" tratatului ar trebui să fie o prioritate de top pentru SUA. Acum, discuţia a revenit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor