Fost comandant NATO, despre parada cu un singur tanc a lui Putin: "O mare parodie a unui tiran disperat"

Singurul tanc afişat la parada de Ziua Victoriei la Moscova a fost un T-34 din timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Singurul tanc afişat la parada de Ziua Victoriei la Moscova a fost un T-34 din timpul celui de-al Doilea Război Mondial (Youtube - captură ecran)

Parada lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei este un semn că Rusia îşi pregăteşte poporul pentru o mare pierdere în războiul împotriva Ucrainei, a declarat un fost comandant NATO, potrivit Independent.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o demonstraţie spectaculoasă a Kremlinului de a etala puterea militară modernă a Rusiei s-a redus în schimb la priveliştea "extraordinară" a unui singur tanc T-34 din epoca sovietică.

Moscova a declarat că evenimentele au fost reduse ca urmare a preocupărilor de securitate legate de ceea ce a susţinut că a fost o tentativă recentă de atac ucrainean asupra Kremlinului.

Cu toate acestea, consultantul militar Hamish de Bretton-Gordon a declarat că acest singur tanc simbolizează lovitura pe care Moscova a primit-o pe măsură ce conflictul continuă.

"Subscriu la părerea că ruşii îşi pregătesc poporul pentru eşec. Parada a fost o mare parodie a unui tiran disperat care se agaţă de amprentele sale - încă o cizmă ucraineană ar putea foarte bine să fie sfârşitul", a declarat pentru sursa citată colonelul britanic în retragere Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Regimentului Regal 1 Tancuri al armatei Marii Britanii.

Expertul militar a declarat că "lucrurile se află la un punct de cotitură" în Rusia, deoarece Kremlinul nu reuşeşte acum să controleze social media, iar reputaţia lui Putin de "mare învingător" a fost distrusă.

"Toate mamele acelor sute de mii de oameni care sunt măcelăriţi încep să înţeleagă ce se întâmplă. În cele din urmă, marea Armată Roşie l-a dezamăgit cu adevărat pe Putin. Retorica lor violentă s-a dovedit a fi un mare tigru de hârtie", a afirmat el.

Potrivit unor documente de informaţii americane scurse, postate online luna trecută, Rusia ar fi suferit un total între 189.500-223.000 de victime, dintre care 35.500-43.000 de morţi în luptă şi 154.000-180.000 de răniţi.

Comparativ, de partea ucraineană numărul total de victime este estimat între 124.500-131.000, dintre care 15.500-17.500 soldaţi ucişi pe front şi 109.000-113.500 de răniţi în luptă, potrivit unei evaluări a Agenţiei americane de informaţii pentru apărare.

De asemenea, Rusia a pierdut 2.300 dintre cele mai avansate tancuri T72 şi T80, potrivit estimărilor Institutului Internaţional pentru Studii Strategice din februarie.

"Armata lor este absolut decimată. Ei nu mai au niciun kit. Totul merge prost", a declarat Bretton-Gordon.

Explicând de ce Rusia îşi creează un deficit de muniţie, el a afirmat că "ucrainenii folosesc artileria pe ţinte de precizie, dar armata rusă trage pur şi simplu cu muniţie în masă fără niciun efect şi nu poate susţine aceste cifre".

Parada de Ziua Victoriei de la Moscova a avut loc pe fondul unor relaţii din ce în ce mai dificile între şeful Wagner, Evgheni Prigojin, şi Kremlin.

Liderul grupului de mercenari ruşi pro-Putin a ameninţat că îşi va retrage trupele din Bahmut după ce a acuzat Moscova că nu a reuşit să îi aprovizioneze oamenii, ceea ce a dus la pierderi catastrofale.

Sâmbătă, Rusia a recunoscut în cele din urmă că Ucraina a lansat un asalt de amploare la nord de Bahmut cu peste 1.000 de soldaţi şi până la 40 de tancuri, care ar reprezenta cea mai mare ofensivă ucraineană din noiembrie încoace.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat că trupele dintr-o zonă ar fi dat înapoi pentru a se regrupa în poziţii mai favorabile în apropierea lacului de acumulare Berkhivka. Dar Prigojin s-a grăbit să respingă această afirmaţie, spunând: „Ceea ce a descris Konaşenkov, din păcate, se numeşte 'o rătăcire' şi nu o regrupare”.

„Argumentul dintre Prigojin şi armata rusă este de necrezut. Astfel de lucruri nu sunt de obicei permise. Centrul logistic al armatei ruse este sugrumat. Edificiul lui Putin se dărâmă. Este greu de crezut că ruşii pot obţine ceva pozitiv din asta”, a comentat Bretton-Gordon.