Fost ambasador, oripilat de soţia lui Cataramă: Această individă sinistră trebuia să-şi piardă dreptul de practică medicală

Ciprian Mihali
Ciprian Mihali (Screenshot)

Profesorul universitar Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal, s-a arătat oripilat de afirmaţiile doctorului Adina Alberts, soţia politicianului Viorel Cataramă, privind salturile ştiinţifice din vremea războaielor.

În postarea sa pe Facebook intitulată "Oroarea", Ciprian Mihali face trimitere la următoarea declaraţie făcută de Adina Alberts: "Ştiţi când a cunoscut medicina cele mai mari salturi ştiinţifice? În timpul războaielor. Cu cât mai mari, cu atât mai eficiente... Experimentele efectuate direct pe oameni, în lagărele de concentrare ale naziştilor, au reprezentat din punct de vedere ştiinţific, 'mană cerească'. Scuzaţi-mi alăturarea neortodoxă de idei, foarte sugestivă de altfel."

Fostul ambasador a opinat că, într-o ţară în care valorile sunt la locul lor, iar instanţele deontologice ale diferitelor profesii lucrează, "această sinistră individă" şi-ar fi pierdut dreptul de practică medicală a doua zi după "o asemenea declaraţie oribilă".

"Relativismul valorilor înseamnă că oricine poate spune orice, că orice opinie este echivalentă cu orice altă opinie, că adevărul nu mai are întâietate în faţa fantasmagoriilor. Că îi putem compara pe medicii care îşi dau viaţa să salveze oameni cu Mengele şi cu alţi criminali atroce din istorie. Incultura unui astfel de personaj, aplaudată de mii de alţi analfabeţi asemeni ei, este îngrijorătoare şi periculoasă. Nu este deloc adevărat că medicina a realizat mari salturi ştiinţifice în urma experimentelor inumane făcute de nazişti pe prizonierii din lagărele de exterminare. Multe dintre aceste experimente nu au dovedit decât că omul poate coborî la nesfârşit în inumanitatea omului, că se poate transforma în monstru faţă de un alt om, iar asta cu metodă, 'raţional', 'ştiinţific'. Ştiinţa medicală a devenit vreme de câţiva ani servitoarea unei ideologii genocidare, trădându-şi menirea şi aruncând fiinţa umană într-o oroare nemaivăzută", a afirmat Ciprian Mihali.

Potrivit profesorului, în societăţile în care şcoala este şcoală, iar prostia se plăteşte, o asemenea comparaţie este interzisă.

"Hitler, Himmler sau Mengele sunt unici şi incomparabili în cel mai monstruos sens cu putinţă tocmai pentru că au dus umanitatea la un nivel de degradare şi de înjosire nemaivăzut. Asta nu înseamnă, din nefericire, că ororile lor au fost singulare în istoria secolului XX. Înseamnă doar că e crucial pentru noi să nu relativizăm vreodată aceste orori, comparându-le între ele sau, mai grav, să le comparăm cu situaţii cum este această pandemie. Nu vom trage învăţăminte din nicio lecţie a trecutului şi nu vom învăţa să ne ferim de rău dacă în capetele noastre sufocate de ignoranţă şi teorii caraghioase bagatelizăm cele mai grave crime ale trecutului", a declarat Ciprian Mihali.