Forţele speciale irakiene încearcă eliberarea oraşului Tikrit

Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri.
Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri. (youtube.)

Forţele guvernamentale irakiene au lansat, joi, un atac pe calea aerului asupra rebelilor din oraşul Tikrit, lansând trupele speciale cu ajutorul elicopterelor, conform Reuters.

Cel puţin un elicopter a fost doborât de insurgenţii din nordul Irakului, în mare parte membri ai grupării teroriste Statul Islamist din Irak şi Levant (ISIL).

Oraşul Tikrit, locul de naştere al fostului dictator Saddam Hussein, a căzut în mâinile forţelor islamiste sunite în timpul ofensivei iniţiate cu două săptămâni în urmă.

Elicopterele au fost atacate în timp ce zburau deasupra oraşului, dar au reuşit să aterizeze pe stadionul universităţii locale, spun sursele din securitate.

După desfăşurarea forţelor speciale irakiene, în jurul universităţii a avut loc o confruntare armată.

Un elicopter a aterizat în flăcări pe stadion. Altul a decolat după desfăşurarea la sol a trupelor, iar al treilea a rămas pe sol. Pe clădirile înalte din complexul universităţii au fost poziţionaţi lunetişti ai armatei irakiene.

După desfăşurarea forţelor speciale irakiene, în jurul universităţii a avut loc o confruntare armată, conform surselor

Armata irakiană, estimată la un milion de soldaţi şi antrenată şi echipată de Statele Unite, s-a retras în mare parte din nordul ţării după ce luptătorii suniţi conduşi de Statul Islamist în Irak şi Levant au lansat ofensiva în timpul căreia au capturat, pe 10 iunie, oraşul Mosul, cel mai mare din nordul ţării.

Totuşi, în ultimele zile, forţele guvernamentale au răspuns atacurilor, folosind forţele de elită transportate cu ajutorul elicopterelor pentru a apăra rafinăria Baiji, cea mai mare rafinărie a ţării.

Succesul operaţiunii de eliberare a teritoriilor din interiorul oraşului Tikrit ar reprezenta o lovitură serioasă împotriva insurgenţilor ce păreau de neoprit din ultimele două săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe