Forţele ruse au ajuns într-un alt oraş-cheie de pe linia frontului, afirmă armata ucraineană

Soldaţi ucraineni pregătesc un lansator automat de grenade MK-19 de fabricaţie americană pe o linie de front lângă Toreţk, Ucraina, pe 12 octombrie 2022. (Getty Images)
Redacţia
09.10.2024

Forţele ruse au pătruns în împrejurimile oraşului Toreţk, situat pe linia de front din estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană luni târziu, la mai puţin de o săptămână după căderea oraşului bastion Vuhledar, transmite Reuters.

„Situaţia este instabilă, luptele au loc literalmente la fiecare intrare (în oraş). Ruşii au intrat în periferia estică a oraşului”, a declarat Anastasiia Bobovnikova, purtătoare de cuvânt a Grupului tactic operaţional «Lugansk», pentru postul naţional de televiziune din Ucraina.

Căderea oraşului Toreţk este de aşteptat să deschidă calea pentru un avans rusesc spre nord, către oraşul apropiat Ceasiv Iar, un alt bastion ucrainean din Doneţk. De asemenea, aceasta ar permite forţelor ruse să ameninţe liniile esenţiale de aprovizionare ale Ucrainei către front, inclusiv drumul strategic vital Pokrovsk-Kostiantinivka.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului rus al Apărării, care a declarat mai devreme luni că forţele sale au provocat pagube în privinţa efectivelor şi echipamentelor în apropierea mai multor aşezări din zonă, inclusiv lângă Toreţk.

Cu doar câteva zile în urmă, oraşul Vuhledar, aflat la aproximativ 120 km sud-vest de Toreţk, a căzut în mâinile forţelor ruse care avansau rapid. Pe 3 octombrie, armata ucraineană a confirmat retragerea forţelor sale din Vuhledar — după luni de lupte intense — pentru a „proteja personalul şi echipamentele militare”.

Cu toate acestea, Denis Puşilin, liderul Republicii Populare Doneţk, recunoscută de Moscova, a declarat că situaţia din Vuhledar „rămâne tensionată.”

„Inamicul continuă să desfăşoare atacuri de artilerie asupra Vuhledar-ului”, a spus Puşilin pe 8 octombrie, citat de agenţia de ştiri TASS, controlată de statul rus. „Încă încearcă să riposteze, motiv pentru care tensiunile persistă.”

Bloggeri militari ruşi, inclusiv un grup de analişti militari care au condus canalul Ribar Telegram, au declarat că trupele ruse continuă să avanseze spre centrul oraşului.

Avansul forţelor Moscovei - precum capturarea Vuhledar săptămâna trecută - a subliniat superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte efectivele şi materialele, în timp ce Ucraina pledează pentru mai multe arme din partea aliaţilor occidentali care au sprijinit-o.

Rusia, care controlează în prezent puţin sub o cincime din teritoriul ucrainean, avansează spre Toreţk din august, cucerind sat după sat cu ajutorul infanteriei, ajutată de utilizarea sporită a bombelor ghidate extrem de distructive.

Având în vedere că Ucraina pierde din ce în ce mai mult teritoriu, preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat conducerii sale să facă „tot ce se poate face” pentru a minimiza avansul Moscovei de-a lungul liniei frontului.

Pentru Ucraina, Toreţk este un oraş de pe linia frontului de 10 ani, deoarece este aproape de teritoriile ucrainene cucerite de separatiştii susţinuţi de Rusia în 2014. De atunci, a devenit o ancoră a fortificaţiilor Kievului.

Pentru Moscova, cucerirea oraşului, cunoscut până în 2016 sub numele sovietic de Dzerjinsk, după Felix Dzerjinski, fondatorul poliţiei secrete sovietice, ar apropia obiectivul preşedintelui Vladimir Putin de cucerire a regiunii Donbas.

Potrivit analiştilor militari ucraineni, căderea colinei Toreţk ar permite Moscovei să obstrucţioneze principalele rute logistice care leagă spatele operaţional al forţelor Kievului din zonă cu zona de luptă, inclusiv drumul principal Pokrovsk-Kostiantinivka.

După ce nu a reuşit cucerirea capitalei Kiev atunci când a lansat invazia la scară largă a Moscovei în februarie 2022, Putin s-a concentrat pe cucerirea vechiului centru industrial din estul Ucrainei, cunoscut sub numele de Donbas, care acoperă regiunile Luhansk şi Doneţk.

Donbas a devenit de atunci teatrul principal al războiului, unde au avut loc unele dintre cele mai mari bătălii din Europa de generaţii întregi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor