Forţele irakiene ocupă o fortăreaţă Daesh din oraşul Ramadi

Forţele de securitate irakiene au preluat controlul asupra unui complex din Ramadi care a fost o fortăreaţă a luptătorilor Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de Daesh). Această victorie reprezintă o mare realizare pentru forţele irakiene.
Forţele irakiene avansează spre centrul oraşului Ramadi, 25 decembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.12.2015

Luptătorii Daesh s-au retras duminică dintr-un fost complex guvernamental din Ramadi, aducând forţele de securitate irakiene mai aproape de capturarea capitalei provinciei Anbar după mai multe luni de pregătire, a declarat un purtător de cuvânt al armatei.

“Complexul este sub controlul nostru deplin. Luptătorii Daesh nu se mai află în complex”, a declarat Sabah al-Numani.

“Controlul asupra complexului înseamnă că ei [militanţii Daesh] au fost înfrânţi în Ramadi”, a adăugat Numani. “Următorul pas este acela de a curăţa alte locuri din oraş”.

Totuşi, campania militară condusă de SUA a susţinut duminică faptul că nu este capabilă să confirme dacă forţele irakiene au curăţat centrul oraşului Ramadi, care a căzut în mâinile jihadiştilor în luna mai a acestui an.

Estimările iniţiale au ridicat numărul luptătorilor Daesh din Ramadi la 400 dar, pe măsură ce armata irakiană şi forţele antitero au avansat în oraş, se crede că mulţi dintre jihadişti s-au retras sau au murit în luptă sau în misiuni sinucigaşe.

Guvernul nu a publicat un număr oficial al victimelor înregistrate în rândul forţelor guvernamentale, conform Deutsche Welle.

Atacurile forţele pro-guvernamentale au fost încetinite de lunetişti, capcane şi sinucigaşi cu bombe, în operaţiunea lor de capturare a oraşului, care a fost lansată în 22 decembrie. Ramadi este situat la aproximativ 110 km de Bagdad.

În plus, luptătorii Daesh au forţat o parte din civili să rămână în Ramadi şi i-au folosit ca scuturi umane, complicând operaţiunea.

Televiziunea irakiană a prezentat imagini cu forţele guvernamentale înaintând prin oraş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor