Formula 1: Divergenţele între Walker şi Ecclestone par greu de conciliat

Organizatorul Marelui Premiu al Australiei de Formula 1, Ron Walker, nu vrea în ruptul capului ca această cursă să se dispute în nocturnă, în timp ce trezorierul Formulei 1, Bernie Ecclestone, nu-şi schimbă defel opinia în acest sens.
Bernie Ecclestone, patronul Formulei 1 (centru). (Mark Thompson / Getty Images)
Epoch Times România
18.03.2012

Organizatorul Marelui Premiu al Australiei de Formula 1, Ron Walker, nu vrea în ruptul capului ca această cursă să se dispute în nocturnă, în timp ce trezorierul Formulei 1, Bernie Ecclestone, nu-şi schimbă defel opinia în acest sens.

Walker are 72 de ani, "Bernie" are 82 de ani. Australianul a fost primar al oraşului Melbourne între 1974 şi 1976, conducând în prezent "Australian Grand Prix Corporation", o societate de 45 persoane care organizează una dintre cursele preferate ale piloţilor. Oricum, cea mai aşteptată, întrucât deschide campionatul mondial.

"Există multe critici" cu privire la costurile Marelui Premiu pentru contribuabilul Statului Victoria (care virează 38 milioane de euro pe an), recunoaşte Walker, dar "această experienţă începută în 1996 ne incită ca, prin excelenţă, să dovedim că aceste critici nu sunt fondate", explică el. "Un Mare Premiu care a ajuns să vândă 48.000 locuri joi şi 70.000 locuri vineri, la antrenamente, în pofida ploii, este fantastic", subliniază impozantul domn. Cu o pălărie australiană a la Indiana Jones, el speră la un total de 116.000 bilete vândute pentru curs de duminică.

Mereu la fel de entuziast când vorbeşte de Marele "său" Premiu, acest bărbat care "a ales să nu devină prim-ministru al ţării sale" a tipărit "60.000 broşuri pentru a explica noile reguli ale Formulei 1 spectatorilor, în vreme ce aceasta ar fi fost mai degrabă treaba Formula One Management (FOA)". O piatră aruncată în curtea englezească a lui Ecclestone.

Bernie ar vrea să facă din Marele Premiu al Australiei, în viitor, o probă în nocturnă, din motive de decalaj orar cu Europa. Nici vorbă, răspunde Walker, scurt: "Australia nu mai face cu adevărat comerţ cu Europa. Cu startul nostru actual, la ora 17,00, cursa este retransmisă în mijlocul zilei în Japonia, în Rusia, China, Cambodgia, în Malayezia, la Singapore". "Ceea ce mă interesează este Asia, pentru că aici este viaţa şi aici se va trăi în viitor, pentru generaţiile viitoare. Nu în Europa. Melbourne este o marcă fantastică, iar eu sper că ea va atrage cu prioritate consumatorii asiatici, pentru că ei îşi spun "Oauuu, Australia, hai acolo!"

Pe fond, tătăiţul Ron este de acord cu tatăiţul Bernie, care doreşte mai multe curse de Formula 1 în Asia şi mai puţine în Europa: "Îl cunosc pe Bernie de 35 de ani, este prietenul meu cel mai apropiat. Vorbim de mai multe ori pe săptămână. Bernie are o opinie cu privire la economia mondială, finanţele, Bursa, despre toate. Are instinct şi lucrează tot timpul".

Echipa lui Ron Walker organizează, de asemenea, Marele Premiu moto de la Phillip Island, adesea câştigată de un motard australian. Nu este cazul în MP de F1 de la Melbourne, dar "dacă un "aussie" câştigă duminică, vom avea lacrimi de fericire", anunţă bătrânul Ron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor