Formarea învăţătorilor şi educatoarelor în colegii sau licee ar putea fi desfiinţată [Edupedu.ro]

(Facebook / www.edu.ro)

Profesorul Mircea Bertea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice din România (ANCLP), atenţionează că varianta actuală a legii Educaţiei aflată în lucru la Ministerul Educaţiei ar prevedea ca liceele pedagogice să nu mai ofere “specializările de învăţător şi educatoare”, urmând ca acestea să fie “rezervate exclusiv învăţământului universitar”.

“Ce prevede forma revizuită şi îmbunătăţită a proiectului, formă elaborată sub coordonarea noului ministru al educaţiei, nu ştim cu certitudine, deşi dna ministru a dat asigurări că revizuirea şi finalizarea proiectelor noilor legi ale educaţiei se va face cu consultarea specialiştilor/experţilor în domeniu. Nu ştim cu certitudine, deşi surse din interiorul ministerului au lăsat să se înţeleagă că în structura revizuită şi ‘îmbunătăţită’ a proiectului liceelor şi colegiilor pedagogice nu vor mai şcolariza în specializările învăţător şi educatoare, şcolarizarea pentru aceste specializări fiind rezervată exclusiv învăţământului universitar”, a susţinut prof. Bertea într-o scrisoare trimisă Edupedu.ro.

De asemenea, preşedintele ANCLP susţine că “niciun specialist/expert de la liceele şi colegiile pedagogice, membre ale Asociaţiei Naţionale a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice, nu a fost consultat sau invitat la dezbateri/analize pe propuneri şi optimizări ale proiectului Cîmpeanu, din asociaţie făcând parte, cu două excepţii, toate liceele şi colegiile pedagogice din ţară”.

Profesorul a continuat:

“Că vremurile s-au schimbat şi că este nevoie de pregătire universitară pentru învăţători şi educatoare se înţelege, majoritatea absolvenţilor de licee şi colegii pedagogice urmând cu succes cursurile universitare. Ceea ce nu ar trebui să însemne renunţarea la specializarea timpurie prin liceele şi colegiile pedagogice. Dimpotrivă, acestea ar trebui consolidate, valorificându-se punctele lor forte. Practica pedagogică îndeosebi, cu număr de ore exponenţial mai mare decât practica pedagogică în învăţământul superior.

Apoi, rezultatele la examenele de titularizare (mai bune decât ale absolvenţilor de facultate care nu au fost elevi la liceele şi colegiile pedagogice, deşi programa de titularizare este concepută pentru absolvenţii de învăţământ superior!). Ca să nu mai spunem că toată lumea caută pentru posturile de educatoare şi învăţători absolvenţi de licee pedagogice, cu deosebire şcolile private, ceea ce este, să recunoaştem, un puternic argument al calităţii pregătirii profesionale a acestor absolvenţi”.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne