Fondatorul portalului Nokta: Suntem în război. La alegeri, Putin şi-a implementat "operaţiunea specială" încercând să cucerească R. Moldova prin metode non-militare
Realegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedintă înseamnă continuarea proceselor de aderare la Uniunea Europeană, întrucât, comentează jurnalistul şi activistul civic Mihail Sirkeli, administratorul şi fondatorul portalului Nokta sunt două lucruri indivizibile. În opinia jurnalistului, Maia Sandu şi-a asumat această sarcină de promovare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, chiar şi sondajele arată că majoritatea moldovenilor, 76% potrivit IRI, consideră că Maia Sandu este politiciana care poate asigura integrarea europeană a Republicii Moldova.
„Cu Stoianoglo e cu totul altfel. Eu nu-l consider pe Stoianoglo un politician pro-european. Iată, realegerea Maiei Sandu înseamnă că noi vom continua parcursul european. Şi că Moldovenii asta îşi doresc. Dar a fost o bătălie foarte dură şi, de cealaltă parte, am avut un candidat care, din punctul meu de vedere, a fost ales şi selectat de ruşi nu întâmplător. Ştiţi cum e simbolismul ruşilor şi al KGB-iştilor? Şi mai este un lucru, din punctul meu de vedere, ei foarte iubesc să umilească popoarele pe care vor să le cucerească.
Mă refer la modul în care ei au vrut să umilească moldovenii şi identitatea lor. Intenţionat au ales un candidat care reprezintă o comunitate etnică care toată viaţa de existenţă a Republicii Moldova a luptat împotriva independenţei R. Moldova. Noi nu putem nega acest fapt. Vreţi demnitatea naţională? Poftim, mâncaţi. V-o călcăm în picioare. Ei ar fi putut să aleagă pe oricine, chiar şi pe Bătrîncea, ţinând cont de resursele investite în această campanie. Dar au ales, anume, pe Stoianoglo.
El a fost un procuror care n-a vrut reforma justiţiei. Moldovenii, patru ani în urmă, au votat pentru a scăpa de statul mafiot, statul capturat, pentru reforma justiţiei. Asta este încă o metodă de a-i umili pe moldoveni. Aţi vrut stat de drept? Iată, primiţi un procuror care a fost împotrivă reformei, care a sabotat toată reforma şi care a iertat toate crimele făcute de mafie. Îl vom pune în preşedinţie şi nu-l veţi putea scoate de acolo aşa cum l-aţi scos din Procuratura Generală”, a declarat Mihail Sirkeli, în cadrul emisiunii „La Raport”, de pe canalul de YouTube al jurnalistului Nicolae Chicu.
În context, fondatorul Nokta a ţinut să amintească despre modul în care Kremlinul a acţionat în Ucraina, după ce fostul preşedinte Leonid Kucima şi-a încheiat cel de-al doilea mandat şi a fost înlocuit cu Victor Ianukovici.
În jurul lui Kucima erau mulţi politicieni pe care ruşii ar fi putut să-i aleagă ca reprezentanţi ai intereselor Moscovei acolo, dar, a punctat Sirkeli, l-au ales anume pe Ianukovici, care reprezintă regiunea cea mai pro-rusă din Ucraina - Doneţk, şi care a făcut 10 ani de puşcărie.
„Noi, moldovenii, deja nu mai votăm după criterii etnice, dar pentru ruşi asta contează. Aşa au jucat cu emoţiile găgăuzilor. Iată, vine al nostru. Acum noi vom fi principalii în această ţară. Astea sunt nişte lucruri subtile, dar nu neagă faptul că noi trebuie să lucrăm cumva în acele comunităţi, ca acolo să fie mai mulţi oameni pro-europeni, chiar şi în comunitatea găgăuză”, a adăugat Mihail Sirkeli.
Totodată, jurnalistul din Găgăuzia a ţinut să vorbească şi despre mobilizarea fără precedent a cetăţenilor Republicii Moldova, atât din ţară cât şi din diasporă, pe care Moscova şi agenţii săi de influenţă de la Chişinău – Dodon cu socialiştii săi, deputaţii lui Şor din Parlament şi susţinătorii lui din ţară, încearcă să-i dezbine.
„Societatea din Republica Moldova şi din diasporă s-a mobilizat pentru salvarea ţării. Cum salvăm? Salvăm parcursul nostru european, salvăm toate acele reuşite pe care le-am avut în ultimii patru ani. Au fost şi nereuşite, dar totuşi am reuşit câte ceva. Deja suntem în faza de negociere. Iată, lumea a înţeles că noi putem pierde tot acest lucru şi s-a mobilizat. Dar a fost, într-adevăr, o mobilizare fără precedent.
Dodon, noi trebuie să înţelegem cui serveşte. Dodon îi serveşte pe ruşi. În ideologia KGB-iştilor care acum guvernează Rusia, poporul nu este suveranul ţării. Cum votează lumea nu contează. De aia el (Dodon) şi atacă diaspora. Pentru că diaspora, împreună cu cei din Republica Moldova, ţine această suveranitate şi arată că ʻnoi decidem cine ne va guvernaʼ. Dodon vine din altă parte: ʻnu contează cum voi votaţi. Oricum veţi fi guvernaţi de cei pe care noi îi vom pune acoloʼ - asta spune Putin prin gura lui Dodon”, a mai menţionat Mihail Sirkeli la emisiunea lui Nicolae Chicu.
Forţelor pro-Kremlin nu le place faptul că în Republica Moldova şi în diaspora există o comunitate consolidată care este gata să se mobilizeze de fiecare dată şi să salveze ţara de ruşi, a subliniat fondatorul Nokta, adăugând că de această dată, Moscova s-a gândit să „mobilizeze diaspora moldovenească” din Rusia şi i-au dus cu avioanele în Baku, în Minsk, în Istanbul, dar „ei nu zic despre asta, nu condamnă. Pentru că ei înţeleg că nu este un vot conştient al celor pe care i-au mobilizat acolo”.
„Noi trebuie să înţelegem că suntem în război. Republica Moldova este atacată de Federaţia Rusă, este clar acest lucru. În cadrul acestor alegeri prezidenţiale şi a referendumului, Rusia şi-a implementat ʻoperaţiunea specialăʼ pentru a cuceri Republica Moldova prin metode non-militare. Metoda alegerilor. Noi am fost surprinşi că referendumul a acumulat atât de puţine voturi şi exista riscul să nu treacă, şi totul pentru că au răspândit frica. Natural, majoritatea moldovenilor sunt pro-europeni.
Şi încă o frică. Toţi înţeleg că acest război împotriva Ucrainei a fost început anume pentru faptul că Ucraina a vrut în Uniunea Europeană. În 2022, când Putin definitiv a înţeles că el, cu metode politice, niciodată nu va cuceri Ucraina, a început războiul. Şi prin asta el trimite semnale şi moldovenilor: ʻvreţi în Uniunea Europeană? Asta înseamnă că vreţi ca Ucraina. Dacă vreţi ca Ucraina, atunci veţi primi războiʼ.
Rusia a creat un semn al egalităţii între Uniunea Europeană şi război. Dar nu spun din partea cui e războiul. Însă noi trebuie să descifrăm. Război nu din partea Uniunii Europene. Ne ameninţă Rusia. Şi Rusia nu vrea ca noi să ne ducem în Uniunea Europeană şi de aceea Rusia va declanşa un război împotriva noastră. Şi oamenii înţeleg acestea. Oamenii citesc aceste semnale. Prin această campanie de dezinformare, de băgare a fricii în societate, ei au reuşit să micşoreze numărul susţinătorilor cursului pro-european până la acea limită la care cu greu a trecut referendumul”, a conchis Mihail Sirkeli.