Folosirea excesiva de aditivi chimici in produsele alimentare a devenit o problema serioasa in China

Autoritatile chineze au emis o ordonanta de urgenta catre toate departamentele locale de monitorizare a calitatii produselor pentru a consolida masurile de combatere a utilizarii excesive de aditivi chimici in unitatile de catering. Cu toate acestea, oamenii nu cred in sinceritatea autoritatilor, declarand ca aceasta problema exista deja de multi ani.
. (Joern Pollex / Getty Images)
Epoch Times România
17.02.2011

Autoritatile chineze au emis o ordonanta de urgenta catre toate departamentele locale de monitorizare a calitatii produselor pentru a consolida masurile de combatere a utilizarii excesive de aditivi chimici in unitatile de catering. Cu toate acestea, oamenii nu cred in sinceritatea autoritatilor, spunand ca aceasta problema exista deja de multi ani.

Recent, in China apar tot mai multe rapoarte despre localurile de alimentatie publica care folosesc in mod excesiv substante chimice in mancare, dintre care, o buna parte sunt chiar strict interzise in produsele alimentare. In special, foarte discutat a fost procesul de pregatire a "Samovarului chinezesc" (Khogoev), care ulterior a devenit cunoscut sub numele de "samovar chimic chinez”.

Editia "Jinhua Shibao” din 12 februarie a raportat ca Ministerul Sanatatii, in colaborare cu Departamentul de Comert si Industrie din China si inca doua ministere, a ordonat sa sa ia masuri urgente in ceea ce priveste problemele Khogoev, folosirea excesiva de aditivi chimici, precum si „raspandirea informatiilor false".

Autoritatile declara in comunicatul lor ca companiile si unitatile care utilizeaza ilegal substante chimice in hrana sau folosesc in exces aditivii alimentari, „vor fi sever, serios si imediat pedepsite”.

Predilectia chinezilor pentru aroma puternica si gust pronuntat in alimente este demult cunoscuta. In ultimul timp, multe ziare locale din China au inceput sa efectueze investigatii si raporturi privind situatia de fapt a utilizarii in masa a unor cantitati enorme de amelioratori chimici, aromatizanti, coloranti, etc, care sunt mult mai ieftini decat ingredientele naturale.

Unii proprietari de restaurante afirma ca sunt constransi sa faca acest lucru din cauza concurentei puternice, dar si pentru ca multi clienti nu mai apreciaza mancarea daca aceasta nu are gust si miros artificial imbunatatit.

Mai mult decat atat, pe langa aditivii permisi, se utilizeaza si suplimente nealimentare, cum ar fi parafina tehnica, sare tehnica, azbest, talc, s.a. Insa, dupa cum afirma expertii, chiar si aditivii permisi au limitari stricte in doze, iar excesul lor poate cauza diverse boli.

Cat priveste noile ordonante ale autoritatilor, cetatenii chinezi pun la indoiala realizarea acestora.

Bloggerii chinezi scriu ca problema data nu a aparut acum, ci exista de multi ani si ca, daca nu ar exista rapoartele mass-media, autoritatile nici n-aveau de gand sa intreprinda ceva.

Altii scriu ca, insusi in sistemul de control exista mari lacune, oficialii nu-si indeplinesc obligatiile si cu orice organ de reglementare poti conveni cu usurinta prin mita.

Unul dintre ei a scris ca la piata en-gros din regiunea Muyan, provincia Jiangsu, niciodata nu a fost efectuata vreo inspectie. Acolo este foarte popular procesul de "pastrare" a carnii intr-o solutie de sare de azot, pana carnea devine rosie si arata ca proaspata. Iar sa te plangi n-ai cui, absolut nimeni nu se implica sa rezolve aceasta problema, scrie bloggerul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor