Financial Times: R. Moldova sfidează Rusia, printr-un pact de securitate cu UE

Integrarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (gov.md)
Maria Maevschi
14.05.2024

Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor semna săptămâna viitoare un pact de securitate, ceea ce va aprofunda cooperarea în domeniul apărării, ameninţărilor cibernetice şi interferenţelor externe la un nivel fără precedent, sfidând avertismentele Moscovei, scrie Financial Times, citat de TV8.

„Parteneriatul de Securitate şi Apărare reprezintă un aranjament politic privind cooperare sporită în sfera securităţii şi apărării care va fi încheiat între Republica Moldova şi UE în timpul apropiat, în concordanţă cu obiectivele stabilite în Strategia Securităţii Naţionale a ţării noastre. UE este în proces de stabilire a unor astfel de parteneriate cu o serie de ţări cu care a ajuns la un nivel mai intens de cooperare”, a anunţat Ministerul de Externe de la Chişinău.

Acest plan al Uniunii Europene, care urmează să fie aprobat săptămâna viitoare, arată că Republica Moldova va spori schimbul de informaţii cu UE, va efectua exerciţii militare comune şi va fi inclusă în sistemul comun de achiziţii de arme al Blocului.

Potrivit sursei citate, propunerea de „parteneriat de securitate şi apărare” cu Bruxelles-ul vine în ciuda avertismentelor repetate ale oficialilor ruşi că Moldova ar putea avea aceeaşi soartă ca şi Ucraina dacă se aliniază cu Occidentul.

În martie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Bruxelles-ul a oferit Moldovei acelaşi ultimatum ca şi Ucrainei, pe care a descris-o ca fiind „ori noi, ori Rusia”. Lavrov a mai specificat că Moscova va „apăra” populaţia de etnie rusă din Moldova şi că Chişinăul riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev”.

Mai mult decât atât, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, supranumită în presa rusă de opoziţie şi „gura lui Lavrov”, a comparat în cadrul unui interviu acordat săptămâna trecută pentru ITAR TASS, politicile preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu „experimentele celui de-al Treilea Reich”, acuzând-o totodată de nazism – acuzaţie lansată de Kremlin şi împotriva liderului ucrainean Volodimir Zelenski înaintea invadării Ucrainei la 24 februarie 2022.

Republica Moldova, care în octombrie anul trecut a declarat pentru prima dată în mod oficial că Rusia reprezintă o „ameninţare la adresa securităţii statului”, a semnat recent un acord bilateral de securitate cu Franţa şi primeşte o parte din fondurile UE pentru a-şi consolida capacităţile de apărare.

UE a impus, de asemenea, sancţiuni împotriva entităţilor legate de Rusia, despre care afirmă că au încercat să destabilizeze ţara, ca răspuns la o presupusă tentativă de lovitură de stat împotriva guvernului Sandu şi la eforturile grupurilor susţinute de Moscova de a influenţa alegerile locale şi de a efectua alte atacuri „hibride”.

Noul parteneriat de securitate cu Bruxelles ar urma să încerce să „consolideze” participarea Republicii Moldova la misiunile de apărare ale UE, inclusiv la exerciţii militare. Ţara va fi, de asemenea, integrată în „iniţiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziţii comune”.

În acest mod, Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor lua măsuri pentru a „extinde domeniul de aplicare” şi a mări nivelul de clasificare a informaţiilor partajate, se mai arată în propunere.

Potrivit documentului, parteneriatul va căuta, de asemenea, să sporească cooperarea între agenţiile moldoveneşti şi europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a ameninţărilor cibernetice şi teroriste.

„Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziţiei de securitate şi apărare a Republicii Moldova în UE”, a declarat pentru Financial Times un oficial implicat în negocierile privind acordul blocului, notează sursa citată. „A parcurs un drum lung în doar doi ani”.

Potrivit Ziarul de Gardă, Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău confirmă că R. Moldova şi Uniunea Europeană vor semna în timpul apropiat un Parteneriat de Securitate şi Apărare. Majoritatea activităţilor prevăzute de Parteneriat deja sunt realizate în practică, a specificat MAE, adăugând că stabilirea Parteneriatului va permite desfăşurarea unei cooperări mai sistemică cu UE.

„În esenţă, Parteneriatul va funcţiona ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacţiunile dintre Republica Moldova şi UE în domeniile precum asistenţa UE pentru consolidarea rezilienţei ţării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistenţa pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor.

În baza acestui parteneriat, Republica Moldova şi UE vor purta anual dialogul în domeniul securităţii şi apărării, dar vor putea stabili şi dialoguri tematice pe unele domenii de interes reciproc. Documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate şi Apărare nu va avea statut de tratat internaţional ci va fi bazat pe angajamente politice”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor