Turcia şi Rusia anunţă evacuarea kurzilor sirieni şi patrule comune în nordul Siriei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Getty Images)

Turcia şi Rusia au convenit marţi să înlăture miliţiile YPG formate din kurzii sirieni dincolo de fâşia de 30 km lăţime de la graniţa turcă, potrivit planului iniţial schiţat de Ankara.

Patrule comune ruso-turce vor patrula împreună în „zona tampon” pe care Ankara încearcă să o instituie de mai mult timp în nordul Siriei.

Începând de miercuri la amiază ora locală, poliţia militară rusă şi poliţiştii de frontieră sirieni se vor muta pentru a facilita evacuarea membrilor şi armelor YPG dincolo de zonă, operaţiune care ar trebui să dureze aproximativ şase zile, potrivit acordului.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a salutat acordul spunând că va pune capăt vărsării de sânge în regiune, în timp ce preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că Turcia nu are proiecte pe teritoriul sirian, ci doar va continua să împingă YPG spre sud.

YPG, componenta cheie a Forţelor Democrate Siriene (SDF) care au luptat ani de zile alături de trupele americane împotriva Statului Islamic, va părăsi şi oraşele Tel Rifaat şi Manbij, conform acordului încheiat între Erdogan şi preşedintele Vladimir Putin în staţiunea Soci.

„Scopul principal al operaţiunii este de a scoate organizaţiile teroriste PKK / YPG din zonă şi de a facilita întoarcerea refugiaţilor sirieni”, a declarat Erdogan într-o conferinţă de presă comună cu Putin.

Ankara consideră YPG-ul organizaţie teroristă din cauza legăturilor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scoasă în afara legii, care duce o insurgenţă în sud-estul Turciei.

"Această operaţiune garantează, de asemenea, integritatea teritorială şi unitatea politică a Siriei ... Nu am avut niciodată interese legate de subminarea suveranităţii Siriei", a adăugat Erdogan.

Erdogan a adăugat că Ankara va coopera şi cu Moscova pentru întoarcerea în siguranţă a refugiaţilor sirieni în Turcia.