Filat îi răspunde lui Băsescu în chestiunea manualelor, sugerând că nu este bine informat
Premierul Vlad Filat a declarat vineri că dacă preşedintele Traian Băsescu ar fi fost informat "corect, şi nu tendenţios" cu privire la Istoria Românilor, nu ar fi avut o reacţie critică în legătură cu decizia autiorităţilor de la Chişinău de a comasa istoria într-un singur obiect de studiu.
"Cred că dacă ar fi fost informat corect şi nu tendenţios, această declaraţie nu ar fi fost", a afirmat premierul Vlad Filat, citat de presa de la Chişinău.
Reacţia premierului R. Moldova intervine după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că este dezamăgit de decizia luată de autorităţile de la Chişinău cu privire la comasarea istoriei românilor şi a celei universale într-o singură disciplină şcolară, numită "Istoria".
"Pentru noi este o dezamăgire decizia Chişinăului. Aşa o interpretăm politic. Este greu de înţeles, cu atât mai mult cu cât acum doi ani au fost solicitate cărţi de istoria românilor", a spus preşedintele Băsescu. "Anul acesta am predat cele 450.000 de manuale de istorie a românilor şi tocmai anul aceasta se scoate din programă istoria românilor", a subliniat Băsescu. "Dar am înţeles că istoria românilor rămâne în interiorul noilor cărţi. Oricum, nu ne vom supăra pe Republica Moldova, indiferent ce decizie ia cu privire la învăţarea istoriei românilor. Dar o să ţinem minte", a adăugat preşedintele în aplauzelor tinerilor români din afara graniţei, reuniţi în tabăra de la Sulina. "Cu sau fără 'Istoria românilor' la Chişinău, noi ne bucurăm că veniţi să studiaţi, să locuiţi şi să munciţi în România. Aceasta mă face să vă respect foarte mult", le-a mai spus şeful statului.
În fiecare vară, sub patronajul Preşedinţiei române, la Sulina se organizează tabăra pentru copii şi tineri etnici români din afara graniţelor. Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi poartă denumirea "Comunităţi româneşti, identitate europeană".
În ceea ce priveşte avertismentul lansat de preşedintele Traian Băsescu liderilor coaliţiei de guvernare de la Chişinău, ale căror conflicte interne ameninţă păstrarea alianţei proeuropene, premierul Vlad Filat a spus că "fereastra în Uniunea Europeană către Republica Moldova" va rămâne deschisă pentru Moldova. Această fereastră "a fost deschisă ca şi rezultat al acţiunilor care au fost întreprinse şi-atâta timp cât noi vom continua să ne facem datoria la Chişinău, nu doar la nivel declarativ, ci şi la nivel de acţiune, ataşaţi la valori europene, această uşă va fi deschisă şi nu doar deschisă (întredeschisă - n.r.)". "Din această uşă va veni şi sprijin, şi căldura necesară", a adăugat premierul Republicii Modova.
Traian Băsescu a declarat joi că politicienii de la Chişinău trebuie să înţeleagă că, deşi a existat o deschidere a UE faţă de apropierea acestui stat, incapacitatea stopării crizei politice poate duce la închiderea acestei ferestre şi la trecerea Republicii Moldova la "pachetul Ucraina".
"În momentul de faţă există deschidere faţă de Republica Moldova. După câştigarea de două ori a alegerilor de către Alianţă, există deschidere, dar R. Moldova trebuie să înţeleagă că nu ea este prioritatea UE. Prioritatea UE este criza economică, perspectivele de dezvoltare", a spus preşedintele, joi, la Sulina, notând că integrarea R. Moldova în UE "depinde strict de oamenii politici de la Chişinău".
Şeful statului a mai spus că de la Bruxelles s-a observat "incapacitatea" politicienilor moldoveni de a desemna un preşedinte, iar "în spatele uşilor închise", aceste adevăruri sunt spuse. "R. Moldova a avut o fereastră deschisă, dar nu rămâne deschisă la nesfârşit", a spus Băsescu.