Comisia interguvernamentală moldo-rusă se va reuni la Chişinău

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi omologul său Valeriu Lazăr au decis luni că, în a doua jumătate a anului, va avea loc, la Chişinău, cea de-a 13-a Reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, relatează Unimedia.

”Nu există probleme care nu au ajuns în vizorul comisiei interguvernamentale. Vom căuta soluţii pentru a depăşi problemele din domeniul comerţului, imigraţiei”, a declarat Rogozin, după întrevederea cu Lazăr.

Rogozin, care este şi preşedintele părţii ruse în Comisia interguvernamentală pentru cooperare economică cu Republica Moldova, a apreciat pozitiv capacităţile colegilor şi partenerilor moldoveni, lăudând în special abilităţile de diplomat ale vicepremierului Valeriu Lazăr.

Potrivit lui Dmitri Rogozin, Lazăr are capacitatea de a soluţiona probleme care la prima vedere par a fi imposibil de rezolvat.

”Partenerii noştri moldoveni sunt persoane pragmatice şi flexibile în promovarea intereselor sale economice. După cum a destăinuit dl. Lazăr, dlui este unicul în lume care este prieten cu dl Onişcenco (n.red. - medicul sanitar-şef al Rusiei, Ghennadi Onişcenco). Cei care sunt prieteni cu dl. Onişcenco, sunt oameni cu capacităţi aparte, care pot rezolva probleme nesoluţionabile”, a punctat Rogozin.

Vicepremierul Valeriu Lazăr şi omologul său rus au abordat în cadrul discuţiilor mai multe subiecte ce ţin de cooperarea moldo-rusă în domeniul financiar şi economic, sectorul energetic şi comerţ.

Oficialul moldovean a punctat că aceasta este prima întâlnire oficială cu Dmitri Rogozin de când acesta a fost numit copreşedinte al comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică.

”Această primă întrevedere a servit drept o ocazie bună pentru a ne cunoaşte. Am trecut în revistă principalele probleme pe care le întâmpinăm în cadrul colaborării noastre. Noi am făcut un schimb de opinii pe mai multe subiecte ce vizează dinamizarea relaţiilor moldo-ruse, îmbunătăţirea cooperării pe segmentul energetic şi gazelor naturale, am remarcat dinamice pozitivă din comerţul extern”, a menţionat Lazăr, subliniind că discuţiile au fost productive.

Emisarul special al preşedintelui Rusiei pentruTransnistria, Dmitri Rogozin, efectuează o vizită la Chişinău, pe 16 şi 17 aprilie.

Pe agenda oficialului rus se mai află întâlniri cu preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, cu premierul Vlad Filat şi cu liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

În seara zilei de luni, Rogozin îi va vizita pe pacificatorii de pe Nistru.

Marţi, emisarul Kremlinului se va afla la Tiraspol, unde va avea câteva întâlniri cu liderii din regiune, dar şi cu militarii ruşi.

Numirea lui Dmitri Rogozin în funcţia de reprezentant special al preşedintelui rus pentru Transnistria a generat nemulţumiri în rândul autorităţilor de la Chişinău, care au cerut explicaţii de la partea rusă în acest sens.

Ministerul de Externe de la Moscova a emis un comunicat în care spus că numirea acestuia "nu este altceva decât acordarea unei importanţe deosebite dezvoltării relaţiilor multilaterale cu Republica Moldova".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe