Fermierii ucraineni se luptă cu minele de teren, infrastructura distrusă şi lipsa de muncitori

(Captură ecran - Sky News)

Date recente furnizate de Comitetul Internaţional de Salvare cu privire la efectul pe care războiul l-a avut asupra sectorului agricol vital al Ucrainei arată că fermele care se învecinează cu zonele în care se desfăşoară ostilităţile au raportat pagube semnificative: 25% dintre micii fermieri şi-au oprit sau şi-au redus producţia agricolă din cauza războiului, transmite Sky News.

Mai mult, potrivit sursei citate, costurile de producţie la fermele de animale şi la culturi au crescut cu 64% şi, respectiv, 72%, reducând masiv veniturile micilor fermieri.

Printre provocările cu care se confruntă se numără pierderea forţei de muncă, distrugerea infrastructurii critice şi instabilitatea economică continuă. Ucraina a devenit, de asemenea, una dintre cele mai contaminate ţări din lume cu mine, ceea ce face dificilă cultivarea terenurilor în condiţii de siguranţă.

"Fermierii din regiune se confruntă în continuare cu dificultăţi în a-şi vinde cerealele din cauza întreruperii lanţurilor logistice şi a blocării porturilor maritime. Unii oameni cu care am vorbit recunosc că, deşi se străduiesc să îşi cultive pământurile, depozitarea alimentelor în regiuni precum Zaporojie a devenit extrem de dificilă din cauza impactului perturbator al războiului asupra aprovizionării cu energie electrică. Accesul limitat, provocările logistice şi creşterea costurilor de transport au dus, de asemenea, la aruncarea recoltelor", a declarat Josie Scott, coordonator de urgenţă pentru redresare economică şi dezvoltare în Ucraina.

Pagubele şi pierderile suferite de micii fermieri din mediul rural numai în primele şase luni de război au fost estimate la 2,25 miliarde de dolari.

Înainte de război, aproximativ 7,5 milioane de persoane lucrau în agricultură, iar acum primele estimări anticipează un deficit de aproximativ 1,3 milioane.

De ce contează acest lucru pentru restul lumii?

Ucraina este un important producător şi exportator de cereale, inclusiv porumb, grâu şi orz, dar şi un important producător de ulei de floarea-soarelui - responsabil pentru aproximativ jumătate din oferta mondială.

În urmă cu un an, ONU a declarat că nu mai puţin de 25 de ţări africane (multe dintre ele fiind naţiuni în curs de dezvoltare) importă mai mult de o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia, iar pentru 15 dintre ele, ponderea este de peste jumătate.

O astfel de instabilitate alimentară poate duce la conflicte şi strămutări în cadrul acestor comunităţi.

Chiar şi în naţiunile dezvoltate, rezultatele războiului au putu fi văzute pe rafturile supermarketurilor.

Eventuala redresare economică a Ucrainei se va baza, de asemenea, pe sănătatea sectorului său agricol - potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, peste 55% din teritoriul ţării este reprezentat de terenuri arabile, iar sectorul asigură locuri de muncă pentru 14% din populaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe