Fermierii acuză că produse care vin din Ucraina trec prin vămi "ca prin brânză" şi aruncă în aer producţia internă

Fermierul Puiu Ilisei, producător de ouă şi carne de pui, se plânge, în emisiuna B1 TV moderată de Ioana Constantin, de dificultăţile pe care le întâmpină din cauza produselor non-UE care intră pe piaţă fără verificări riguroase, ceea ce afectează negativ producţia internă.
Jurnalistă: Vreau să vă mai întreb, pentru că am mai discutat cu dvs. într-o emisiune precedentă, despre ce se întâmplă cu produsele acestea care vin din Ucraina sau non-UE, în general, şi îmi spuneaţi atunci că nu există niciun fel de verificare. S-a schimbat ceva la ouă, la carne de pui, la alte produse care vin din Ucraina sau non-UE? Sau e la fel, pe ei nu îi verifică nimeni, pe dvs. însă vă pun să verificaţi sub cele mai draconice reguli, că doar suntem membri ai UE?
Puiu Ilisei: Noi am făcut o adresă, prin Asociaţia de Ramură, către Departamentul Sanitar Veterinar şi aceştia ne-au răspuns că nu ar fi obligaţia lor să stea în vamă şi să verifice carnea din Ucraina. Acolo sunt vameşi care fac treaba asta. Dar eu spun că nu e real, adică nu este corect ce se întâmplă. Noi încercam acum 12 ani, când am deschis abatorul, să exportăm în Uniunea Europeană şi o ţară vecină ne ţinea tirul cu carne proaspătă în vamă pentru a-şi face ei testele de salmonelă, pe care nu le recunoşteau pe cele româneşti. Noi le aveam deja făcute.
Ne ţineau 3-4 zile în vamă, timp în care carnea nu mai era bună de vândut, deoarece carnea e perisabilă, are o durată de vânzare de 6 zile şi dacă ne ţinea 4 zile în vamă... Deci vedeţi, noi ca ţară, chiar dacă suntem în Uniunea Europeană sau pentru faptul că noi suntem crescători români, nouă ni se întâmplă nişte lucruri...
De exemplu, ucrainenii nu sunt în Uniunea Europeană şi li se permite să aducă carne în România, ţară europeană, fără controale riguroase, fără controale vamale. Mai ales că s-au impus nişte taxe vamale. Carnea ucraineană ajunge în România pe alte pârghii. Vedeţi că e filiera olandeză, chiar şi mai nou filiera poloneză. Ei trimit în România o carne ieftină, pentru că aici există o piaţă unde cumpărătorul, şi aici vorbesc de cumpărătorul needucat, aş putea să spun, se uită să cumpere ce e mai ieftin pe piaţă, dar nu se uită să citească o etichetă, nu e patriot ca noi să trăim şi să rezistăm în ţara noastră. Noi nu putem să exportăm, pentru că suntem legaţi la mâini şi la picioare. Noi colaborăm cât de cât cu un produs brut, vânzându-l în ţări cum ar fi Bulgaria şi Grecia. Dar e un produs brut, nu e un produs finit.
Jurnalistă: Corect, corect. Şi mai sunt şi toate problemele astea, că ce vine din import este mai ieftin, că nu verifică nimeni, şi românul, evident, din cauza problemelor financiare, cumpără ce e mai ieftin. La raft ajungeţi foarte greu, sau dacă ajungeţi, nu ştiţi cum vă scot ăia de acolo.