Femeile, protagonistele celei de-a doua confruntări Obama-Romney

Drepturile femeilor, absente în prima dezbatere prezidenţială, au căpătat un rol important marţi seară.
(SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.10.2012

Drepturile femeilor, absente în prima dezbatere prezidenţială, au căpătat un rol important marţi seară. A existat o singură întrebare, cea legată de egalitatea între salarii, dar răspunsul candidatului republican, Mitt Romney referitor la trimiterea a ' grămezi de femei' pentru a-şi completa cabinetul, când era guvernator de Massachusetts, a devenit imediat un subiect viral. Expresia folosită de Romney, 'Binders full of women', 'rafturi pline de femei', are o nuanţă peiorativă, referindu-se la femei ca la o mulţime sau grămadă, notează joi ziarul El Pais.

Katherine Fenton, o tânără indecisă, l-a interpelat pe Obama în legătură cu eforturile sale de a pune capăt inegalităţii de pe piaţa muncii, mai concret a diferenţei de salariu la femei, care în SUA este în medie de 72% faţă de ceea ce primesc bărbaţii pentru aceeaşi muncă. Preşedintele a răspuns făcând apel la prima normă pe care a aprobat-o imediat ce a venit la Casa Albă, legea Lilly Ledbetter în favoarea egalizării salariilor, şi care poartă numele femeii căreia Curtea Supremă i-a respins cererea de a primi acelaşi salariu ca al unui bărbat. Romney în schimb a povestit o anecdotă din vremea când era guvernator de Massachusetts. El a spus că, după numirea sa şi văzând că din cabinet făceau parte numai bărbaţi, a cerut să-i fie aduse mai multe femei pentru a ocupa posturile. 'Ne-au fost trimise grămezi de femei', a spus el oarecum peiorativ.

Puţin contează dacă anecdota a fost aşa cum şi-a amintit-o Romney - se spune că au fost organizaţiile de femei cele care au cerut includerea de reprezentante ale sexului feminin în cabinetul guvernatorului, potrivit ziarului The Boston Phoenix - însă comentariul său a suscitat o avalanşă de reacţii în reţeaua socială. Termenul 'binderfullofwomen.com' s-a creat la 90 de secunde după pronunţarea sa de Romney, iar contul de Twitter @Romneys_binder a avut peste 14.000 de vizualizări şi au fost deschise 20 de profiluri Facebook sub această denumire. Vâltoarea mediatică suscitată de expresie a scos în evidenţă când de incomod se simte Romney când intră pe terenul drepturilor femeilor. O incomoditate care s-a văzut şi când a vorbit despre 'flexibilitate în câmpul muncii' şi a făcut trimitere la şefa lui de cabinet, căreia i-a adaptat astfel orarul, încât 'să fie acasă la ora cinci pentru a le da de mâncare copiilor'.

Lupta pentru votul femeilor a devenit unul din punctele centrale ale campaniei electorale. Femeile reprezintă peste 50% din electorat, iar din 1992 sunt alegătoare care susţin tradiţional Partidul Democrata. Totuşi, ultimele sondaje de dinaintea celei de-a doua dezbateri evidenţiau o scădere dramatică a susţinerii preşedintelui Obama. O scădere pe care Debbie Walsh de la Center for American Women and Politics a atribuit-o 'uzurii generalizate a lui Obama, după prima dezbatere, în paralel cu o ameliorare a popularităţii rivalului său republican în toate segmentele societăţii, nu doar a femeilor'.

Marţi Obama a profitat de singura întrebare legată de drepturile femeilor, pentru a susţine acordarea gratuită de anticoncepţionale - cărora Romney s-a opus - şi acţiunea desfăşurată de organizaţia Planned Parenthood - în centrul atenţiei multor guverne statale republicane pentru realizarea de avorturi - evitând să prezinte aceste chestiuni, ca de interes exclusiv feminin, ci ca 'subiecte de interes familial şi economic'. Soţiile candidaţilor sunt un sprijin esenţial în această campania electorală. Atât Michelle Obama cât şi Ann Romney au susţinut mitinguri şi au acordat interviuri la televiziuni. Ambele îşi depăşesc soţii ca popularitate. Potrivit postului ABC şi ziarului Washington Post', Michelle are o susţinere de 67 % faţă de 55 % pentru Obama, în timp ce Ann Romney are 56 %, iar Romney 47 %. În 2008, se calculează că femeile au votat mai mult pentru Obama (56 %) comparativ de rivalul său republican, John McCain (43 %).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor