FDA propune trecerea la vaccinarea anuală a cetăţenilor americani împotriva Covid-19

vaccinul Pfizer/BioNTech
vaccinul Pfizer/BioNTech (gov.md)

Autoritatea de reglementare în domeniul sănătăţii din Statele Unite (Food and Drug Administration / FDA) a propus luni ca cea mai recentă doză actualizată de vaccin împotriva Covid-19 să fie utilizată anual pentru adulţii sănătoşi, similar campaniei de imunizare antigripală, propunându-şi astfel să simplifice strategia de vaccinare a populaţiei americane împotriva SARS-CoV-2, relatează Reuters.

FDA a cerut comisiei sale de consilieri externi să ia în considerare utilizarea a două vaccinuri anti-Covid pe an pentru unii copii mici, adulţi mai în vârstă şi persoane cu o imunitate compromisă.

Conform unor documente informative prezentate înaintea reuniunii de joi a comisiei FDA, agenţia a mai discutat despre necesitatea unei selecţii de rutină a variantelor pentru actualizarea vaccinului, similar modului în care tulpinile pentru vaccinurile gripale sunt schimbate anual.

De asemenea, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente speră ca programele anuale de imunizare să contribuie la implementarea unui proces de vaccinare mai puţin complicat şi la mai puţine erori de administrare a vaccinurilor.

Totodată, administraţia Biden a planificat o campanie pentru administrarea de doze de rapel (booster) în fiecare sezon de toamnă.

În prezent, majoritatea americanilor trebuie să primească mai întâi două doze din vaccinul original anti-Covid, la o distanţă de cel puţin trei până la patru săptămâni, în funcţie de vaccin, urmate de o doză de rapel, câteva luni mai târziu.

Dozele primare de vaccin Pfizer pentru copii şi adulţi implică trei injecţii, a treia fiind serul bivalent actualizat, care trebuie administrat aproximativ două luni mai târziu.

Potrivit sursei citate, în cazul în care comisia votează în favoarea propunerii, vaccinurile bivalente Pfizer şi Moderna, care vizează atât Omicron, cât şi variantele originale, vor fi utilizate în viitor pentru toate dozele de vaccin anti-Covid, şi nu doar ca doze de rapel.