FBI primeşte ordin să elibereze laptopul lui Seth Rich. Ucis cu şapte ani în urmă, Rich era bănuit de colaborare cu Assange

Seth Rich, un membru al personalului Comitetului Naţional Democratic (Captură Foto)
D.B.
01.12.2023

Asasinarea lui Seth Rich a fost mult timp una dintre pietrele rămase neatinse de la căderea în urma alegerilor prezidenţiale din 2016. Potrivit unui material pe care ZeroHedge îl atribuie "Blueapples", Rich - în vârstă de 27 de ani, membru al personalului Comitetului Naţional Democrat - a fost împuşcat de două ori în spate, pe 10 iulie 2016, în timp ce se întorcea spre casa sa din Washington DC. Cu toate că nu a fost jefuit, moartea sa a fost declarată ca fiind doar un jaf ratat.

Deşi uciderea sa a avut loc cu câteva luni înainte de alegerea lui Donald Trump, numele lui Rich va deveni strâns legat de evenimentele care au culminat cu această victorie populistă.

Mulţi suspectează că Rich a fost sursa scurgerilor de e-mailuri ale DNC transmise către WikiLeaks - un zvon alimentat de circumstanţele ciudate din jurul morţii sale, de pensionarea bruscă a şefei Poliţiei din D.C., Cathy Lanier, la cinci săptămâni după crimă, şi de un e-mail trimis de John Podesta cercului intim al lui Hillary despre "a da un exemplu" unui suspect de scurgere de informaţii, scris cu mai bine de un an înainte de moartea lui Rich.

Wikileaks a publicat o mulţime de e-mailuri, oferind o perspectivă asupra maşinaţiunile interne corupte ale Comitetului Naţional Democrat.

Deşi Rich nu a fost niciodată dezvăluit în mod oficial ca fiind sursa scurgerilor de e-mailuri, acest lucru a fost puternic sugerat. Julian Assange a fost una dintre persoanele cheie care a făcut această sugestie atunci când a amintit de uciderea lui Rich în timpul unui interviu din 2016 în care a fost întrebat despre riscurile pe care le implică operaţiunea WikiLeaks. Fondatorul şi antreprenorul Megavideo, Kim Dotcom, a declarat în mai 2017 că a lucrat cu Rich pentru a-l pune în legătură cu Assange.

La un moment dat, Assange a sugerat cu tărie că Rich a fost sursa sa pentru e-mailurile DNC. Între timp, WikiLeaks a oferit o recompensă de 130.000 USD pentru informaţii care să conducă la ucigaşul lui Rich.

În urma asasinării lui Rich, forţele de ordine au intrat în posesia laptopurilor personale şi de serviciu ale angajatului decedat, pe lângă alte bunuri găsite asupra sa la locul crimei. Cu toate acestea, informaţiile conţinute în aceste dovezi au fost păstrate mult timp sub cheie, ceea ce a sporit speculaţiile cu privire la muşamalizarea asasinatului ca o mişcare de consolidare a puterii de către cei care au interese în cadrul instituţiilor democratice. După ani de zile, se pare că, în cele din urmă, acestea nu vor mai rămâne mult timp secrete.

E-mailurile au indicat dovezi de "Pay for Play" din partea donatorilor Fundaţiei Clinton care au finanţat ISIS, înşelătoria DNC împotriva lui Bernie Sanders, complicitatea MSM cu campania Clinton, visele lui Hillary privind graniţele deschise, cetăţeni "inconştienţi şi ascultători", "Spirit Cooking" (e-mail), Wet Works şi dovezi privind extratereştrii şi Energia Punctului Zero (Zero Point Energy / ZPE).

FBI-ul trebuie să le predea

Judecătorul federal Amose Mazzant de la United States District Court For The Eastern District of Texas a emis, marţi, o opinie memorandum şi a ordonat FBI-ului să facă publice informaţiile conţinute în laptopurile lui Rich. Ordinul provine din procesul Huddleston v. Fed. Bureau of Investigation. Brian Huddleston, reclamantul în procesul civil, a depus cereri FOIA (Legea privind libertatea de informare /Freedom of Information Act) în 2017 şi 2020, obligând FBI şi DOJ să elibereze informaţiile conţinute în laptopurile lui Rich.

După depunerea acestor cereri FOIA, FBI şi DOJ au petrecut ani de zile manipulând sistemul juridic pentru a evita dezvăluirea acelor dovezi. A a depus în mod repetat moţiuni de suspendare a ordinelor de programare care promovau cazul Huddleston în scopul de a scoate la lumină dovezile. În 2022, reclamantul a obţinut o victorie majoră atunci când judecătorul Mazzant a decis că FBI a reţinut în mod necorespunzător dovezile din cererea FOIA a lui Huddleston. Ordinul emis marţi prevede că FBI trebuie să convină în cele din urmă cu Huddleston un calendar pentru dezvăluirea informaţiilor.

Ordinul lui Mazzant de a elibera informaţiile ca răspuns la solicitarea FOIA a lui Huddleston se poate dovedi a fi un moment decisiv în încercarea de a dezvălui ce informaţii deţinea Rich, care s-ar fi putut dovedi a fi motivul ce a stat la baza uciderii sale. Până în prezent, nu s-a făcut nicio arestare după împuşcarea sa. În ciuda faptului că poliţia a caracterizat crima ca fiind o tentativă de jaf, portofelul, ceasul şi alte obiecte de valoare ale lui Rich nu i-au fost luate după ce a fost împuşcat mortal de două ori în spate.

Suspiciunile generate de natura presupusului "jaf" au alimentat până în prezent speculaţiile cu privire la adevăratul motiv al uciderii lui Rich. La fel ca orice altceva care nu s-a conformat naraţiunii principale din jurul alegerilor din 2016, sugestiile că uciderea lui Rich a fost motivată politic au fost de atunci "dezminţite" ca teorii ale conspiraţiei. Cu toate acestea, odată cu viitoarea publicare a informaţiilor conţinute în laptopurile lui Seth Rich, se pare că a apărut în sfârşit un verificator de fapte care este într-adevăr hotărât să descopere adevărul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor