FBI îl concediază pe agentul care scria mesaje anti-Trump în timpul anchetei privind Rusia

Peter Strzok
Peter Strzok (Getty Images)

Peter Strzok, un agent FBI care din cauza unor mesaje text anti-Trump a fost înlăturat dintr-o investigaţie asupra potenţialelor legături dintre Rusia şi campania prezidenţială a lui Donald Trump din 2016, a fost concediat de agenţie, au afirmat avocaţii săi.

Strzok - care în mesaje text private l-a numit la un moment dat pe Trump un “dezastru” - a fost concediat la sfârşitul săptămânii trecute de către directorul adjunct al FBI, David Bowdich, a afirmat luni avocatul Aitan Goelman, potrivit RFE/RL.

Goelman a precizat că Strzok a fost concediat din cauza presiunii politice cu privire la mesajele sale politice.

Goelman a mai declarat că şeful FBI a respins decizia Biroului pentru Responsabilitate Profesională (BRP), care a considerat că suspendarea pe 60 de zile şi retrogradarea din sarcinile de monitorizare reprezintă o “pedeapsă potrivită”.

Trump şi aliaţii săi din Congres au obţinut mesajele text ale lui Strzok – în unele Trump fiind numit “idiot”, un “pericol” sau “instabil” în timpul campanei sale electorale – precizând că acestea arată că investigaţia FBI asupra Rusiei a fost alterată de părtinire politică.

Într-o declaraţie publicată luni, FBI a susţinut că Strzok este supus normelor disciplinare standard ale biroului şi a apărat decizia lui Bowdich de a trece peste BRP, afirmând că el are autoritatea să facă acest lucru când este “în interesul FBI”.

Strzok, care a schimbat mesaje text cu avocata FBI Lisa Page, s-a apărat în luna iulie în cadrul unei audieri "aprinse" în Camera Reprezentanţilor.

Fostul agent a insistat în repetate rânduri că mesajele sale, inclusiv într-unul în care a afirmat că “vom opri” alegerea lui Trump în funcţia de preşedinte, nu reflectă o atitudine părtinitoare din punct de vedere politic şi nu i-a afectat munca.

Trump a cerut înlăturarea lui Strzok şi, într-o postare Twitter, luni, l-a descris ca fiind un “jucător rău” care a fost concediat “în cele din urmă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe