Fâşia Gaza: Israelul a acceptat un armistiţiu de 12 ore

Palestinieni din cartierul Shejaiya 20 iulie 2014. Peste 60 de palestinieni au fost omorâţi în timpul zilei de duminică, din cauza bombardamentelor israeliene în Gaza.
Palestinieni din cartierul Shejaiya 20 iulie 2014. Peste 60 de palestinieni au fost omorâţi în timpul zilei de duminică, din cauza bombardamentelor israeliene în Gaza. (MAHMUD HAMS/AFP/Getty Images)

Israelul a fost de acord cu o încetare temporară a focului în Fâşia Gaza. Armistiţul este pe o perioada de 12 ore, începând de sâmbătă dimineaţa, a anunţat, vineri, un oficial american care l-a însoţit pe secretarul de Stat american John Kerry în vizita sa de la Cairo.

Şeful diplomaţiei americane a plecat vineri de la Cairo cu regretul că nu a reuşit să obţină un armistiţiu între Israel şi Hamas pentru o perioadă mai mare de timp. În contextul masacrului care are loc în ultimele zile în Fâşia Gaza, Kerry a propus un armistiţiu de cel puţin o săptămână între Israel şi mişcarea islamistă Hamas.

În Fâşia Gaza au fost ucise cel puţin 815 persoane în cadrul operaţiunilor lansate de Israel pe 8 iulie. Pe de cealaltă parte, mişcarea Hamas a lansat, în ultimele săptămâni, mii de rachete spre Israel. În urma lor au murit doi civili. De la începutul ofensivei terestre, au murit 33 de militari.

Autorităţile din Gaza au anunţat, joi, că forţele armatei israeliene au bombardat o şcoală folosită drept refugiu de Organizaţia Naţiunilor Unite, ucigând cel puţin 15 persoane. Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, şi-a manifestat oroarea faţă de atacul de joi lansat asupra şcolii Beit Hannoun din nordul Fâşiei Gaza.

Ashraf al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, a precizat că, pe lângă cele 15 persoane decedate, alte 200 de persoane care erau adăpostite în şcoală au fost rănite în timpul atacului. Directorul spitalului local şi diferitele centre medicale din jurul Beit Hanoun au primit răniţii.

„Mulţi au fost ucişi – inclusiv femei, copii, cât şi personal al ONU (...). Circumstanţele sunt încă neclare. Condamnăm puternic acest act”, a comunicat acesta.

Peste 140.000 de palestinieni şi-au părăsit casele în cele trei săptămâni de conflicte dintre Israel şi militanţii din Gaza, mulţi dintre ei căutând refugiu în clădirile ONU.

Marea Britanie a cerut liderilor palestinieni din Gaza să accepte un armistiţiu necondiţionat. „Hamas trebuie să accepte un armistiţiu umanitar fără precondiţii”, a declarat acesta.

Liderul Hamas, Khaled Meshaal, a anunţat, miercuri, că luptătorii săi au făcut progrese împotriva Israelului şi şi-a arătat susţinerea pentru un armistiţiu umanitar. Totuşi, acesta a cerut Israelului să uşureze blocada impusă celor 1,8 milioane de persoane din Gaza. Hamas vrea, de asemenea, ca Egiptul să deblocheze graniţa cu Gaza.

Atacuri palestinienilor au crescut în intensitate luna trecută după ce Israelul a lansat o represiune asupra membrilor Hamas, declanşând pe 8 iulie bombardamente aeriane şi navele, după care a urmat invazie pe scară largă de săptămâna trecută.