Faceţi cunoştinţă cu cel mai norocos om din lume

Frano Selak
Frano Selak (CEN)

Faceţi cunoştinţă cu Frano Selak, un profesor de muzică din Croaţia. S-a născut în 1929, a fost căsătorit de patru ori, iar prieteni îl numesc Mr. Lucky. De ce îl numesc Mr Lucky? Profesorul are o poveste de viaţă chiar bizară. De foarte multe ori a fost aproape să moară, dar de fiecare dată a scăpat într-un mod miraculos. Vă relatăm povestea acestuia.

Prima dată când a fost l-a un pas de moarte, era într-o zi de ianuarie friguroasă, în anul 1962, atunci când călătoarea într-un tren spre Dubrovnik. Dintr-o dată acesta a deraiat într-un râu îngheţat, omorând 17 pasageri. El a reuşit să scape doar cu o mână ruptă, câteva zgârieturi şi vânătăi.

Un an mai târziu, Selak mergea cu avionul de la Zagreb la Rijeka, când dintr-o dată o uşă s-a desprins şi profesorul a zburat afară din avion. În mod normal nu prea auzi de supravieţuitori atunci când vine vorba de accidente aviatice, dovadă fiind cele 19 persoane care şi-au pierdut viaţa în acest accident. Cu o singură excepţie. Domul Selak, care a fost îndeajuns de norocos să aterizeze pe o căpiţă de fân şi s-a trezit câteva zile mai târziu la spital, având răni minore.

Dar şirul de întâmplări nefericite nu s-a oprit aici. Sau sunt fericite? E greu de spus în astfel de contexte. În 1966, Selak călătoarea cu un autobuz care a făcut accident şi a căzut într-un râu. Au fost patru victime, dar Selak a trişat din nou moartea.

În 1970, Selak conducea maşina când dintr-o dată aceasta a luat foc. Din nou a avut noroc să iasă din maşină chiar înainte ca aceasta să explodeze. Trei ani mai târziu altă maşină a lui Selak a luat foc şi au început să iasă flăcări prin sistemul de aerisire. Selak a trăit clipe de groază, a luat foc şi şi-a pierdut aproape tot părul, dar din nou a supravieţuit fără a avea răni majore.

Au mai trecut 20 de ani până la următoarea sa întâlnire cu moartea. În 1995 se afla în Zagreb şi într-o zi a fost lovit de un autobuz, dar în mod miraculos a rămas doar cu câteva răni. În anul următor, Selak a intrat cu maşina într-un parapet pentru a evita să intre într-un tir care venea din direcţie opusă şi a fost aruncat din aceasta rămânând atârnat într-un pom, doar ca apoi să îşi vadă maşina explodând 100 de metri mai jos.

Ca să fie tabloul complet şi norocul personajului să fie indiscutabil, în 2003, Selak a câştigat un milion de dolari la loteria din Croaţia.

În 2010, pensionarul care avea atunci vârsta de 81 de ani a decis că "banii nu pot cumpăra fericirea", şi a decis să trăiască o viaţă cumpătată alături de a cincea soţie.

El şi-a vândut casa de lux aflată pe o insulă privată, şi-a dat averea familiei şi a prietenilor şi s-a mutat înapoi în casa lui modestă în Petrinja, care se află la sud de Zagreb, în centrul ţării.