Facebook abandonează recunoaşterea facială, şterge datele de la un miliard de clienţi

Recunoaştere facială
Recunoaştere facială (izusek via Getty Images)

Compania Facebook (acum Meta) tocmai a anunţat că îşi închide sistemul de recunoaştere facială, care a fost implementat pentru prima dată cu ani în urmă, şi care oferea sugestii pentru etichetarea persoanelor care apăreau în fotografiile distribuite pe platforma Facebook a Meta.

Nici utilizatorii care s-au înscris în sistemul de recunoaştere facială nu vor mai fi recunoscuţi automat în fotografii şi videoclipuri. Meta a anunţat, de asemenea, că va şterge peste 1 miliard de înregistrări privitoare la datele individuale de recunoaştere facială ale utilizatorilor.

"Decizia face parte dintr-o politică la nivel de companie - de a limita utilizarea recunoaşterii faciale în produsele Meta. Ca parte a acestei schimbări, persoanele care au optat pentru setarea de recunoaştere a feţei nu vor mai fi recunoscute automat în fotografii şi videoclipuri şi compania va şterge datele de recunoaştere facială folosite pentru a-i identifica”, a anunţat Meta.

Decizia a fost luată pe fondul reacţiilor din ce în ce mai critice faţă de gestionarea de către Facebook a confidenţialităţii utilizatorilor - venite atât din partea utilizatorilor, cât şi din partea autorităţilor de reglementare.

Potrivit Meta, decizia reprezintă una dintre „cele mai mari schimbări în utilizarea recunoaşterii faciale din istoria tehnologiei. Peste o treime dintre utilizatorii activi zilnic ai Facebook au optat pentru setarea recunoaşterii faciale”.

Decizia a fost luată după „o analiză atentă”, deoarece Meta susţine că a „remarcat o serie de locuri în care recunoaşterea feţei poate fi foarte apreciată de oamenii care folosesc platformele”.

Meta a susţinut că „asemenea majorităţii provocărilor care implică probleme sociale complexe”, adoptarea tehnologiei de recunoaştere facială poate implica „câteva compromisuri dificile".

Noua politică a Meta privind identificarea facială va începe cu o evoluţie care se va îndepărta de tehnologia respectivă, compania căutând alte forme de autentificare.