Experţii: "În spatele atacului raider de la Registru stau foşti angajaţi ai instituţiei"
Potrivit experţilor, în spatele atacului de tip raider la Întreprinderea de Stat "Registru" ar sta foştii angajaţi ai acestei instituţii, relatează Publika.TV.
"Clar că este vorba despre cineva care sau are legături cu conducerea acestei întreprinderi sau a avut nişte relaţii cu această întreprindere, sau posibil că a fost într-o funcţie de conducere în această întreprindere", a menţionat avocatul Roman Zadoinov.
Unii experţi mai cred că atacul de tip raider de la Întreprinderea de Stat "Registru" ar fi fost favorizat de decizia Curţii Constituţionale. Potrivit Publika.TV, în august 2011, pe propria răspundere, instanţa a declarat drept neconstituţionale modificările legislaţiei privind reglementările în domeniul financiar-bancar pentru prevenirea acţiunilor de tip raider, aprobate de Guvern.
În acest sens jurnalistul Ion Terguţă a menţionat că "era mult mai indicat ca Parlamentul, în momentul în care Curtea Constituţională a pus acest verdict, să revină la această problemă şi să adopte o altă lege în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale sau cel puţin să o racordeze la cerinţele Curţii Constituţionale. În felul acesta, poate că nu am fi ajuns în această situaţie".
Alţi experţi consideră că asemenea acţiuni se repetă deoarece investigarea atacurilor raider din vara trecută nu a fost suficient de transparentă.
Astfel directorul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, Teodor Cârnaţ a subliniat că "dacă Procuratura Generală până în prezent mediatiza cine sunt făptuitorii şi cine sunt întreprinderile off-shore înregistrate în străinătate, s-ar fi pus punct acestor acţiuni".
Iar procurorul General, Valeriu Zubco, a declarat că, deocamdată, nu poate oferi detalii despre acest caz, dar o va face în cel mai apropiat timp, relatează Publika.TV.
"Procuratura împreună cu CCCEC s-au autosesizat pe acest caz şi în timpul apropiat vor fi făcute publice datele despre acţiuni care au fost întreprinse. Deci, concret nu pot să vă explic sau să vă spun ce întreprindere este implicată şi persoanele care sunt implicate în aceste acţiuni, dar în timpul apropiat veţi afla...", a menţionat Procurorul General, Valeriu Zubco.
Juristul Roger Gladei consideră că în cazul în care atacurile raider de tipul celui de la Întreprinderea de Stat "Registru" se vor repeta şi asupra altor instituţii de stat, atunci statul Republica Moldova se poate pomeni în situaţie de insolvabilitate.
Astfel, în acest context interlocutorul a mai menţionat că “încă alte câteva cazuri de acest gen şi Republica Moldova, la fel ca şi un SRL de rând, poate fi dusă la insolvabilitate. Trebuie să se investigheze ce a fost la origine, de ce a fost încheiat contractul, prin ce este convenabil Republicii Moldova şi dacă daunele puteau fi minimizate. Rămâne să vedem cum s-a ajuns de la o datorie de câteva milioane la una de câteva zeci de milioane, aceasta este marea întrebare juridică”.
Totodată, juristul se îndoieşte că se va face lumină asupra atacului de la "Registru". ”Sunt interese prea mari care pot fi atinse aici. Până nu va fi introdusă responsabilitatea propriu-zisă a judecătorului, a procurorului, a funcţionarului public, precum este în sistemul privat, lucrurile nu se vor schimba”, precizează Roger Gladei.
Acelaşi scepticism este împărtăşit şi de jurnalistul Sergiu Afanasiu, relatează Publika.TV. “Atâta timp cât cineva se va face doar că pedepseşte rău-voitorii acestei ţări, vom avea în continuare asemenea situaţii. La anumite constatări ale unor situaţii grave în ţara noastră nu există continuitate. Îmi este teamă că acest caz se va finaliza prin faptul că vom mai vorbi azi, mâine, oamenii se vor plictisi, iar cei care şi-au avut de dat bâte unul altuia se vor împăca, vor împărţi ce au de împărţit, iar noi vom rămâne prostiţi din nou”, subliniază acesta.
Iar Vlad Ţurcanu, redactor-şef Radio Chişinău, menţionează că atacul raider asupra întreprinderii "Registru" demonstrează cât de superficial se studiază eventualii parteneri ai statului atunci când este vorba despre semnarea unor de contracte la nivel înalt.