Experţii avertizează că anvelopele de iarnă second hand nu sunt sigure

(ERIC LALMAND/AFP/Getty Images)
Ana Petrescu
30.10.2012

Conform legii, o dată cu venirea sezonului rece toţi şoferii trebuie să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă. Cu toate acestea, din cauza costurilor prea ridicate, mulţi conducători auto aleg cauciucurile second-hand. Experţii avertizează, însă, ca acestea nu sunt sigure, relatează Realitatea TV.

De exemplu, o anvelopă de iarnă pentru o maşină Dacia Logan costă 200 de lei, preţ care include şi montajul şi echilibrarea roţilor, dar preţul acestora poate ajunge şi la 500 de lei, în funcţie de maşină. Astfel, avantajul anvelopelor second-hand este că ele pot fi achiziţionate la aproape jumătate din preţul unora noi.

“Cauciucurile de iarnă au lamele care acţionează ca o ventuză. Nu recomandăm cauciucurile second-hand. Sunt vechi şi uzate şi şi-au pierdut proprietăţile, în timp”, a afirmat Andrei Armenciu, managerul unui service auto din Cluj-Napoca.

Şi specialiştii de la Registrul Auto Român avertizează şoferii asupra anvelopelor second-hand, atât cele de iarnă cât şi cele de vară.

“Garanţia pentru anvelopele de iarnă este de 3 ani, însă noi nu recomandăm cauciucurile SECOND-HAND. Acestea formează bolfe şi îşi pierd elasticitatea; practic se distruge anvelopa. Cauciucurile de iarnă trebuie să aibă specificaţiile M, S, M S. Cauciucurile de vară nu au aceeaşi aderenţă, iar distanţa de frânare creşte, pe timp de iarnă, datorită compoziţiei chimice a anvelopelor”, a precizat Marius Pop, directorul RAR Cluj.

Cu toate acestea, Poliţia Rutieră permite şoferilor să folosească cauciucurile la mâna a doua.

“De obicei, o anvelopă de iarnă se poate utiliza 3 sau 4 ani. Noi nu le putem cere şoferilor să-şi pună cauciucuri noi de iarnă, în fiecare an, din cauza cheltuielilor mari, însă e obligatoriu să le aibă. Conform Legii, şoferii au obligaţia să pună anvelope de iarnă doar când carosabilul e acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei”, a declarat Sorin Precup de la Poliţia Rutieră Cluj.

Conducătorii auto pot primi amenzi, în cazul în care nu echipează autoturismele corespunzător sezonului rece, între 630 şi 1400 de lei. În judeţul Cluj există 171.090 autoturisme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor