Expert R. Moldova: Medicii specialişti trebuie să fie membri ai Comisiei pentru Situaţii Excepţionale

Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

Politologul Dionis Cenuşă informează că susţine petiţia lansată pe Internet de medicul Iulian Namolovan, din cadrul Spitalului Clinic Republican (SCR), infectat cu virusul Wuhan, „nu doar pentru că este perfect rezonabilă sau raţională, dar şi pentru că nu este populistă”.

Acesta scrie, pe pagina sa de Facebook, că medicii pot salva populaţia de virusul Wuhan de aceea, ei trebuie să fie în centrul procesului de coordonare a acţiunilor de contracarare a virusului.

„Ştiţi de ce Georgia se descurcă mai bine decât Moldova? Asta se întâmplă pentru că acţiunile executivului sunt consultate cu un medic. Astfel, deşi Georgia a identificat primul caz de infecţie pe 26 februarie (adică cu 11 zile mai devreme decât Moldova 7- 8 martie), aceasta raportează în prezent 85 de cazuri şi niciun deces (Moldova 231 de cazuri şi 2 cazuri letale, inclusiv un medic)”, scrie analistul pe pagina sa de Facebook.

Expertul mai subliniază că în Georgia, în centrul deciziilor pe Covid-19 se afla directorul Centrului naţional pentru controlul bolilor, Amiran Gamkrelidze, adjunctul său Paata Imnadze, împreună cu directorul Centrului pentru patalogii infecţioase, HIV/SIDA şi imunologie clinică, Tengiz Tserstvadze şi directorul medic al acestui Centru, Marina Ezugbaia.

În concluzie, Dionis Cenuşă notează că medicii specialişti trebuie să fie element activ al procesului decizional, adică membri ai Comisiei pentru Situaţii Excepţionale fiind protejaţi nu doar cu echipament de protecţie personală, măşti, mănuşi şi dezinfectanţi. „Semnaţi petiţia ca să promovăm o abordare medicală profesionistă în acţiunile autorităţilor împotriva Covid-19.”

Potrivit petiţiei, „În Comisia pentru Situaţii Excepţionale unde se iau toate deciziile strategice legate de pandemie, nu este nici un medic! În schimb, sunt 7 juristi, 7 ingineri, 5 economisti, 4 reprezentanţi ai structurilor de forţă, 1 diplomat şi 1 pedagog! Ministerul Sănătăţii este condus de un jurist”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe