Expert în politica rusă: E începutul sfârşitului pentru Putin. Se va ofili şi va muri ca vechea Uniune Sovietică

Serghei Lavrov, Vladimir Putin - arhivă (POOL/AFP via Getty Images)
Andrei Pricopie
26.02.2022

Regimul lui Putin de la Moscova ar putea deveni în scurt timp victima propriilor sale acţiuni militare în Ucraina şi va avea probleme mari atât în interiorul Rusiei, cât şi cu raportarea sa faţă de marii jucători globali, scrie, într-o analiză pentru publicaţia britanică The Telegraph, citată de G4media, unul dintre cei mai buni cunoscători ai Rusiei, istoricul Mark Galeotti.

"Preşedintele rus a pus în operă dispariţia regimului său cleptocrat. Se va ofili şi va muri ca vechea Uniune Sovietică. Ceea ce se poartă în oraşele Ucrainei nu este doar un război pentru libertatea şi viitorul acestei ţări, este un conflict care îl va determina şi pe cel al Rusiei. Câştigă sau pierde, Putin are garanţia că Războiul Rece – un război pe care, probabil, nu a încetat niciodată să lupte – s-a întors. Ca urmare, regimul său va cădea în izolare, stagnare economică şi represiune politică. Desigur, pare mult mai probabil ca pariul lui Putin să eşueze total sau parţial. Poate că va ajunge să se ţină de regiunea Donbas, pentru că este greu de înţeles cum ar putea să plece din acest război fără să demonstreze ceva din această aventură. În orice caz, cu greu mai poate da înapoi acum. Acesta este războiul lui", a afirmat Mark Galeotti.

Expertul a explicat că nici tranziţia de putere pe care o preconiza pentru 2024 nu mai poate fi făcută în condiţii oarecum sigure pentru Putin.

"Pare greu să ne gândim la Putin reinventându-se la vârsta de 69 de ani, după 20 de ani la putere. Asta înseamnă fără idei noi, fără şanse serioase de a îmbunătăţi relaţiile cu Occidentul. Nici nu pare probabil ca Putin să părăsească acum voluntar Kremlinul, mai ales că din punct de vedere constituţional poate rezista până în 2036. Cum poate să părăsească funcţia, când asta ar însemna să-şi predea viaţa, soarta şi averea altcuiva? Putin nu este un om care să aibă încredere uşor. Cum poate lăsa puterea, dacă nu la un nivel ridicat? El este în mod clar frământat de gândurile despre moştenirea sa şi trebuie să existe tentaţia de a aştepta în speranţa că un triumf neaşteptat este chiar după colţ. Cu alte cuvinte, s-a retras într-un colţ", a precizat Mark Galeotti.

Istoricul foloseşte şi o metaforă a "şobolanului încolţit" pe care chiar Putin a povestit-o într-un interviu despre ce înseamnă anihilarea şi nu urmărirea oricărui inamic sau oponent.

"În urmă cu câţiva ani, un angajat al administraţiei prezidenţiale ruse şi-a amintit o poveste pe care Putin însuşi a spus-o despre copilăria sa în ruinele Leningradului de după război. El şi prietenii lui aveau să vâneze şobolanii care le afectau blocul. Odată, prins în urmărirea unui şobolan deosebit de mare, acesta l-a înghesuit într-un colţ. Dar şobolanul s-a întors şi a sărit, iar tânărul Putin a fugit. Concluzia omului din personalul lui Putin a fost că Putin a învăţat atunci să nu lase niciodată oamenii să intre în această situaţie: Nu îi urmăreşti, ci îi execuţi rapid [pe inamici]!", mai scrie Mark Galeotti.

Autorul a mai spus că incursiunea militară a lui Putin în Ucraina va izola Rusia cu totul nu numai faţă de Occident, ci şi China, căreia nu-i va mai putea fi partener egal, ci doar subaltern în viitorul apropiat.

"Rusia va fi tratată ca un stat paria, de către toţi, cu excepţia unor parteneri de convenienţă. Dintre acestea, China ar fi principala, dar relaţia sa cu Beijingul ar fi din ce în ce mai mult cea de client, nu de aliat", a punctat autorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor