Experiment în Transnistria: drumuri din ciment şi pământ

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Tatiana Chiriac
10.09.2013

Serviciul transporturi şi gospodăria drumurilor din Transnistria intenţionează să construiască în regiune, cu titlu de experiment, o serie de drumuri de ciment şi pământ care sunt mai ieftine decât cele de asfalt şi beton şi îi pot asigura cu locuri de muncă pe producătorii de ciment locali. Potrivit "Infotag", şefa direcţiei gospodăria drumurilor a serviciului, Elvira Behta, a spus în timpul unei apariţii la primul post de televiziune al regiunii că după calcule preliminare, costul unui metru pătrat de înveliş de ciment şi pământ va constitui $4, de 4-5 ori mai ieftin decât al celui de asfalt şi beton.

Conform spuselor sale, sectorul de drum de pământ se afânează şi se amestecă până la o stare omogenă cu adăugarea de ciment, apă, uneori bitum şi alte ingrediente. Peste un timp, după "prinderea" învelişului rutier, acesta este gata pentru exploatare.

Specialista a amintit că asemenea drumuri s-au construit după cel de-al doilea război mondial în ţările din Europa de Vest, deosebit de activ - în Olanda şi Germania, unde solurile nisipoase erau consolidate cu ciment.

Dezavantajul principal al drumurilor de ciment şi pământ este termenul de exploatare scurt - 3-5 ani, faţă de drumurile de asfalt şi beton cu un termen de 5-7 ani. În plus, primele sunt mai puţin trainice şi pot fi deteriorate de camioane de mare tonaj.

"Învelişul de ciment şi pământ ar fi o soluţie pentru străzile, căile de acces rurale. Oricum, sătenii noştri nu vor umbla prin noroi, ci pe drumuri cât de cât civilizate", a explicat Behta, menţionând că serviciul urmează să testeze tehnologia de construcţii chiar în timpul apropiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor