Execuţie publică la TV din China a fost anulată

Acest cadru luat de televiziunea chineză CCTV la 1 martie 2013 îl înfăţişează pe criminalul şi liderul de organizaţie condamnat, Naw Kham din Birmania, care acceptă să dea un interviu înainte să fie transferat pentru a fi executat în provincia Yunnan.
Acest cadru luat de televiziunea chineză CCTV la 1 martie 2013 îl înfăţişează pe criminalul şi liderul de organizaţie condamnat, Naw Kham din Birmania, care acceptă să dea un interviu înainte să fie transferat pentru a fi executat în provincia Yunnan. (STR / AFP / Getty Images)

Difuzarea televizată a unui lord birmanez al drogurilor care era programat pentru execuţie în China a fost anulată în ultimul moment.

Regimul chinez a oprit brusc planul de transmisie în direct a execuţiei unui lord birmanez al drogurilor şi a trei complici ai săi.

Televiziunea chineză,CCTV, purtătorul oficial de cuvânt al Partidul Comunist Chinez (PCC)a făcut anunţul la începutul acestei săptămâni şi a difuzat vineri o emisiune de două ore despre execuţie. Cu toate acestea, cu puţin înainte de eveniment, a schimbat tăiat transmisia în direct a execuţiei lui Naw Kham, un lord al drogurilor care a operat în regiunea Triunghiului de Aur din Asia de Sud, împreună cu cei trei acoliţi ai săi. Ei au fost acuzaţi de uciderea a 13 membri ai echipajului de la bordul unei nave chineze în râul Mekong.

CCTV n-a dat nicio explicaţie pentru anularea emisiunii în ultimul minut, a raportat ABC News. Dar a existat un sondaj de opinie făcut de Ştirile Săptămânale ale Chinei pe Sina Weibo, o platformă de microblogging asemănătoare cu Twitter, în care utilizatorii erau întrebaţi dacă cred că difuzarea execuţiei în direct pe TV este un lucru bun.

Transmisiunea în direct i-a arătat pe ofiţeri de poliţie care îl conduceau pe Kham, legat cu lanţuri şi funii, de la un centru de detenţie din sudul Chinei la autobuzul care urma sa îl conducă spre execuţie, a raportat The Guardian. Cele trei acoliţii ai acestuia au urmat într-o manieră similară. Toţi au fost ucişi, dar nu în timp ce se filma.

Unii oameni au descris incidentul drept o "paradă de execuţie", care a fost utilizată şi în timpul domniei dictatorului comunist Mao Zedong drept o formă de propagandă şi de insuflare a sentimentului de teroare.

Un blogger, pe nume @Hanyouyi, a declarat că deşi Kham ar trebui să fie pedepsit, difuzarea în direct a execuţiei de către CCTV este prea mult.

"Difuzarea în direct a execuţiei de către CCTV este o paradă live la TV şi pe internet, acest lucru nu înfăţişează dreptatea, ci controlul asupra trupului", a scris utilizatorul, potrivit ABC.

Amnesty Internaţional a declarat că în China se execută, de departe, cei mai mulţi oameni din lume - mai mult decât în tot restul lumii la un loc - dar grupurile de drepturile omului au subliniat că numerele reale nu sunt puse la dispoziţia publicului.