Exclusivitate Florian Mihalcea: "Oscar Berger vroia doar să pună umărul"

In memoriam Oscar Berger
In memoriam Oscar Berger

Organizat de Societatea 'Timişoara', marţi, 4 septembrie la Timişoara, evenimentul "Remember Oscar Berger", a marcat instituirea premiului de jurnalism civic "Oscar Berger", în memoria celui care a fost directorul primului cotidian liber de după 1989, "Timişoara", şi membru al societăţii cu acelaşi nume, care a încetat din viaţă la 23 august a.c.

Despre omul Oscar Berger şi despre jurnalismul de nişă ne-a vorbit preşedintele Societăţii “Timişoara”, Florian Mihalcea. "Oscar nu a fost niciodată un tip convenţional, nu a crezut în convenţii şi nu a căutat gloria în ceea ce făcea, vroia doar să pună umărul, să ajute să contribuie la idealurile pe care le are. Din acest motiv nu dădea nici un fel de importanţă nici unei recunoaşteri a ceea ce făcea. Singura distincţie pe care a primit-o cu bucurie a fost cea din partea Casei Regale, a fost decorat de Regele Mihai pentru loialitate" ne-a mărturisit domnul Florian Mihalcea.

Vă prezentam mai jos interviul integral acordat de Florin Mihalcea, în exclusivitate Epoch Times.

Reporter: Care este semnificaţia acestui nou premiu Premiul de jurnalism civic 'Oscar Berger', instituit de Societatea Timişoara?

Florian Mihalcea: "Există un anume tip de jurnalism, cel practicat de Oscar Berger în ziarul Timişoara, cel pe care îl practicam şi noi înainte în ziarul Timişoara, care de obicei nu se mai face în sensul că subiectele civice nu atrag atât de mult publicul, nu atrag publicitate, nu aduc bani, deci nu se fac. Ce ar înseamna acest jurnalism civic: abordarea unor subiecte de interes civic, de interes comunitar, de promovare a unor idei ale unor idealuri ale societăţii civile, iar acest lucru dacă se mai face ar trebui să fie sprijinit, să fie scos în evidenţă, iar un astfel de premiu ar putea fi imbold pentru aceşti jurnalişti care fac un jurnalism de nişă, să practice un asemenea jurnalism"

Reporter: Care a fost viaţa lui Oscar Berger şi cum a ajuns să se alăture cauzei titanice de curăţire al mediului politic din România?

Florian Mihalcea: "Oscar a plecat din ţară în anii '70 şi a plecat fiind urmărit de securitate, a plecat fiind convins că Occidentul şi capitalismul în sine, în opoziţie cu comunismul impus la noi este singura soluţie pentru România şi pentru român în general. A plecat în Israel apoi a ajuns în Germania unde a stat mult timp şi apoi a plecat în Statele Unite de unde s-a întors aşa cum s-au întors mulţi români care nu se dezrădăcinaseră chiar dacă stăteau de mult timp în occident, rămâneau profund legaţi de aceste locuri, şi nu vorbesc despre România în general ci mai ales de Timişoara de locurile de care era legat. S-a întors deoarece credea că se pot face multe lucruri acum în România după revoluţie, că se poate realiza ceea ce a încercat să găsească în Occident. Până la urmă a fost o dezamăgire a lui şi-a dat seama că lucrurile se schimbă mult prea încet în România şi că unele nu se schimbă deloc. Dar a preferat să pună umărul decât să privească de afară".

Reporter: Cu ce distincţii a fost onorat domnul Berger, respectiv ce alte distincţii mai are şanse să primească post-mortem.

Florian Mihalcea: "Oscar nu a fost niciodată un tip convenţional, nu a crezut în convenţii şi nu a căutat gloria în ceea că făcea, vroia doar să pună umărul, să ajute să contribuie la idealurile pe care le are. Din acest motiv nu dădea nici un fel de importanţă nici unei recunoaşteri a ceea ce făcea. Singura distincţie pe care a primit-o cu bucurie a fost cea din partea Casei Regale, a fost decorat de Regele Mihai pentru loialitate, şi într-adevăr dacă vorbim despre cineva loial şi în special cineva loial Casei Regale acesta a fost Oscar Berger. Această distincţie a fost o mare bucurie pentru el, în rest, după cum am spus, nu îl interesa absolut nimic, pentru că nu credea nici în preşedinţii de astăzi, nu credea nici în oficialii de astăzi care puteau să îi dea astfel de distincţii, dar credea în monarhie şi în Regele Mihai. Noi am încercat în ultimii ani să facem o propunere pentru a fi cetăţean de onoare al oraşului Timişoara dar ne-am dat seama că era deja bolnav şi ar fi interpretat acest lucru ca pe o compătimire, nu îi plăcea să fie compătimit şi nu am mai făcut nici un demers. Acum se pare că există această iniţiativă de a i se da post-mortem acest titlu. El a fost un timişorean exemplar, adică un om care într-adevăr s-a purtat ca un timişorean şi a trăit în spiritul Timişoarei, dar aşa cum spuneam, o recunoaştere tardivă nu cred că este chiar ceea ce îşi dorea".

Îi mulţumim, aici, public domnului Oscar Berger cu ajutorul căruia multe ediţii în print ale Epoch Times au văzut lumina tiparului.

Să te odihneşti în pace, Oscar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne