Eveniment ISTORIC: 400 de milioane de chinezi s-au dezis public de Partidul Comunist. Gigantul se clatină

Regimul de la Beijing primeşte o lovitură dură. În jur de 400 de milioane de persoane - un număr mai mare decât întreaga populaţie a majorităţii ţărilor din lume - s-au dezis public de Partidul Comunist Chinez şi de organizaţiile afiliate, refuzând să mai fie asociaţi cu istoria lui criminală.
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)
Eva Fu
04.08.2022

Antreprenorul chinez Chen Quanhong, care trăieşte în străinătate, a avut un mesaj pe care a dorit să-l transmită întregii lumi: "Tuidang". Este o expresie chinezească care înseamnă "Renunţă la Partid".

Cuvintele erau inscripţionate pe un steag galben, pe care Chen îl purta la o paradă în Washington, la 21 iulie, pentru a evidenţia nenumăratele abuzuri ale regimului comunist chinez în materie de drepturile omului.

Chen este acum unul dintre cei 400 de milioane de chinezi care au renunţat la legăturile lor cu Partidul Comunist Chinez (PCC) şi organizaţiile afiliate acestuia.

În luna iunie, proprietarul afacerii din provincia Shandong, din estul Chinei, a făcut o declaraţie prin care a rupt în mod oficial legăturile cu partidul, participând la o mişcare populară apărută în urmă cu aproape două decenii, care urmăreşte să expună istoria de înşelăciune şi crime a regimului comunist şi să ofere oamenilor posibilitatea de a se disocia de această entitate.

"În China, nu am fost cu nimic diferit de un vierme călcat în picioare de puterea autoritară, neîndrăznind să mişc niciun pic. Abia când am venit în America am început să mă simt ca o persoană, pentru că, în sfârşit, nu mai există nicio teamă faţă de partidul comunist", a declarat Chen, pentru The Epoch Times.

Parada de la Washington a fost prima de acest gen la care Chen, în vârstă de 50 de ani, a participat şi a avut loc înaintea unei etape importante pentru mişcarea Tuidang: 400 de milioane de oameni au renunţat la afilierea la partid. Numărul celor care s-au dezis de Partidul Comunist Chinez a depăşit această bornă pe 3 august.

"400 de milioane - acest număr este mai mare decât întreaga populaţie a unor ţări. Cu un grup atât de mare care abandonează PCC şi se îndepărtează de crimele sale, acest lucru va stimula o schimbare pozitivă în societatea chineză", a declarat Yi Rong, preşedintă a Centrului Global Tuidang din Flushing, New York, pentru The Epoch Times.

Pe măsură ce tot mai mulţi oameni caută libertatea, o "nouă China", liberă de controlul comunist, pare tot mai aproape de realitate, a adăugat ea.

Amintiri întunecate

Istoria de crime comise de partid cât a guvernat China a lăsat generaţii de familii distruse şi marcate, inclusiv pe cea a lui Chen.

Mama lui Chen avea 21 sau 22 de ani când şi-a pierdut mama în timpul Marii Foamete - un dezastru provocat de om între 1959 şi 1961, rezultat din politicile industriale ale liderului de atunci al PCC Mao Zedong -, în urma căreia zeci de milioane de oameni au murit de foame.

Din cauza foamei, bunica lui Chen şi sora de 17 ani a mamei sale au luat aproximativ o jumătate de sac de păstăi de fasole mung de pe pământul pe care regimul îl colectivizase. După ce fapta a fost descoperită, autorităţile le-au denunţat public pe cele două şi le-au bătut. Bunica lui Chen, legată la ochi şi înconjurată de un grup de huligani care au lovit-o cu pumnii şi palmele, a murit după aproximativ 10 zile.

Amintiri întunecate ca acestea, fie povestite de mama lui Chen pe bucăţi de-a lungul anilor, fie culese prin lecturi din istorie, l-au ajutat pe omul de afaceri să vadă natura Partidului, în ciuda pretenţiilor repetate că e "salvatorul poporului", a spus el.

Mişcarea Tuidang

Mişcarea Tuidang a început în 2004, stimulată de lucrarea "Nouă comentarii ale Partidului Comunist", o carte publicată pentru prima dată de ediţia în limba chineză a The Epoch Times, care expune brutalitatea şi înşelăciunea săvârşite sub regimul totalitar.

De atunci, milioane de exemplare ale cărţii au ajuns în China. Mulţi dintre cei care au ajutat la distribuirea acestor exemplare au fost adepţi ai Falun Gong, o disciplină spirituală pe care regimul comunist a încercat să o elimine printr-o campanie de arestări, tortură şi denigrare la nivelul întregii societăţi în ultimii 23 de ani şi chiar mai mult.

Falun Gong este o disciplină spirituală care implică exerciţii de meditaţie şi învăţături morale bazate pe trei principii fundamentale: adevăr, compasiune şi toleranţă. Popularitatea sa uriaşă în China în anii 1990 - până la 100 de milioane de practicanţi până în 1999 - a fost considerată o ameninţare la adresa puterii autoritare a PCC.

În calitate de proprietar de restaurant în Shandong, Chen a primit odată materiale informative despre Falun Gong de la doi practicanţi care au luat masa în localul său şi care, îşi aminteşte el, erau "incredibil de paşnici şi amabili".

Persistenţa lor, în ciuda represiunii implacabile a statului, l-a uimit atunci, şi din nou în Flushing, New York, în iulie, când a dat peste un stand de informare Falun Gong care încuraja oamenii să se retragă din partid şi din filialele acestuia.

"M-am gândit: 'Ce fel de oameni i-ar aresta pe cei care urmăresc adevărul, compasiunea şi toleranţa? Cu siguranţă nu sunt oameni buni'", a spus el, citând cele trei valori fundamentale ale Falun Gong. La Centrul Global Tuidang din Flushing, un voluntar i-a dăruit un exemplar din Cele nouă comentarii. L-a citit de trei ori şi a ştiut că nu mai vrea să fie afiliat la partid.

Ruperea de controlul partidului

PCC menţine trei organizaţii pentru diferite grupe de vârstă: Tinerii Pionieri, pentru copiii cu vârste de până la 14 ani; Liga Tineretului Comunist, pentru cei cu vârste cuprinse între 14 şi 28 de ani, şi apartenenţa la partid.

Deşi ultimele două nu sunt obligatorii, apartenenţa la partid este considerată în continuare o acreditare necesară pentru oricine aspiră la o carieră în cadrul guvernului sau al întreprinderilor de stat. În 2021, China avea aproximativ 110,4 milioane de Tineri Pionieri, 73,7 milioane de membri ai Ligii Tineretului şi 96,7 milioane de membri de partid, potrivit datelor de stat. Adică un total de 280,8 milioane - o cincime din populaţia chineză.

Dar Yi, preşedintele Centrului Tuidang, consideră că sfera de control a PCC asupra societăţii este mult mai largă. În momentul aderării la fiecare dintre filialele partidului, individul trebuie să facă un jurământ că îşi va dedica viaţa partidului. O astfel de promisiune obligă în esenţă persoana respectivă să se lege de regim, chiar dacă vârsta o scoate automat din grupurile de tineret, a spus ea.

"Pentru că ţi-ai dăruit viaţa partidului, nu mai eşti o persoană liberă. Nu-ţi poţi controla propria viaţă. Din acest motiv, Partidul Comunist are mână liberă să măcelărească chinezii, să le spele creierele, să îi înşele şi să îi persecute după bunul plac.", a spus Yi.

"Pentru a anula jurământul este nevoie de o declaraţie oficială - chiar dacă aleg să folosească un pseudonim de teama represaliilor regimului", a spus ea.

În prezent, centrul Tuidang primeşte aproximativ 50.000 de cereri în fiecare zi.

Schimbare de atitudine

În Taiwan, există aproximativ 3.000 de voluntari care susţin mişcarea Tuidang. În fiecare lună, aproximativ 20.000 de chinezi din China continentală ar fi de acord să renunţe la afilierea lor la partid după ce au discutat cu ei la telefon sau în persoană, potrivit unui coordonator, Bai Dexiong.

Bai a povestit un caz recent al unui bărbat din Shandong, China, care a căutat asistenţă la unul dintre centrele Tuidang. Bărbatul arăta de 20 - 30 de ani. El s-a descris ca fiind un fost naţionalist care, în trecut, se agita la cea mai mică critică la adresa PCC.

Atitudinea lui s-a schimbat însă atunci când a avut rezultat pozitiv la testul pentru COVID-19, iar autorităţile i-au sigilat uşa apartamentului închizându-l înăuntru. Folosind o reţeaua privată virtuală pentru a ocoli cenzura digitală a PCC, el a citit cu voracitate despre trecutul regimului, ruşinându-se de fosta sa ignoranţă, a povestit el voluntarului, potrivit lui Bai.

"Regimul este singurul vinovat pentru creşterea atractivităţii mişcării Tuidang", a declarat Yi, care a citat politicile draconice de lockdown ale Beijingului ca fiind cea mai recentă demonstraţie a dispreţului acestuia faţă de viaţa umană.

"Jos Partidul Comunist" - Mişcarea îşi pune amprenta şi în China continentală

Zeng Hanxiao, un tânăr în vârstă de 26 de ani din provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, a stat patru luni în detenţie după ce şi-a exprimat sprijinul pentru un disident aflat pe lista celor căutaţi de partid.

El a cerut să părăsească Tinerii Pionieri în aprilie, după ce a aflat despre Tuidang.

"Tuidang este un fel de renaştere şi de salvare", a declarat Zeng pentru The Epoch Times la vremea respectivă despre decizia sa, adăugând că acum îşi simţea sufletul "curat".

La scurt timp după aceea, Zeng a fost reţinut din nou pentru că a strigat sloganuri precum "jos partidul comunist" în faţa Consulatului General al SUA din Guangzhou. El a fost eliberat pe cauţiune la 28 iulie, după ce a fost bătut de poliţie în cap şi a fost supus unei izolări prelungite.

După eliberare, Zeng a declarat că a fost încurajat să afle despre mişcarea Tuidang.

"Arată cât de mulţi oameni sunt alături de mine împotriva PCC", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor