Evacuarea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou debutează cu un scandal de proporţii

.
. (Screenshot - Digi24)

Evacuarea şi demolarea spaţiilor comerciale construite ilegal în staţiile de metrou a debutat miercuri cu un mare scandal, proprietarii chioşcurilor acuzând că sunt nedreptăţiţi şi că autorităţile nu ar fi avut baza legală pentru demersul lor, cu atât mai mult cu cât multe dintre magazine aveau încă marfa înăuntru. Incidentele s-au petrecut în staţia de metrou Ştefan cel Mare, informează Digi24.

Prezent la faţa locului, primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu a avut de înfruntat furia comercianţilor cărora le-a explicat că buticurile lor sunt amplasate ilegal, iar spaţiul respectiv este deţinut de stat şi aflat în administrarea Metrorex, nu a sindicatelor din metrou cu care aceştia au afirmat că au încheiat contract.

"În acest moment, din punctul nostru de vedere, administrarea acestor spaţii este a Metrorex. Înţeleg că o societate, am vorbit mai devreme cu un administrator al Sindomet, dacă nu mă înşel, care spunea că au contract. Înţelegerea mea este că acest contract este expirat (...) Aceste construcţii nu au autorizaţie de construire şi sunt un real pericol în ceea ce priveşte evacuarea la incendiu", a subliniat Radu Mihaiu.

Potrivit sursei citate, Metrorex trimisese notificări prin care patronii erau somaţi ca până în data de 2 aprilie să evacueze spaţiile comerciale deţinute în incinta metroului. Decizia ar fi fost luată la finalul lunii martie după ce, în urma analizelor efectuate pe teren, s-ar fi constatat că acestea pun în pericol siguranţa transportului subteran, afectând direct exigenţele de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă.

„Unde sunt cele 72 de ore să dăm actele la dispoziţie cu care să vă demonstrăm că nu-i aşa [că nu sunt ilegali – n.r.], unde sunt, domnule primar? Când aţi trimis somaţia la Sindomet? [...] 72 de ore dvs. trebuia să staţi liniştit, să vă faceţi treaba la Primărie şi dacă după 72 de ore, noi nu reuşeam să demonstrăm că suntem legali, nu ilegali cum spuneţi dvs...O să vedeţi că ceilalţi primari nu or să facă ce faceţi dvs., abuzul ăsta... Daţi-ne un exemplu de alt primar care face ce faceţi dvs. acum. Domnule primar, nu înţelegi, că nu ai dreptul să faci aşa ceva?! Metrorexul a încasat 18 ani de zile bani ilegali din chioşcuri amplasate ilegal?! Cum daţi jos magazinele astea cu marfă în ele?! [...] Fără executor judecătoresc...nu-şi asumă nimeni aşa ceva. Aţi încasat ca stat bani ilegali?”, i-au reproşat comercianţii vizibil afectaţi de situaţie primarului Radu Mihaiu, care a răspuns că „legea trebuie respectată” şi că magazinele lor sunt amplasate ilegal pe spaţiul care aparţine Metrorex, nu firmei administrate de sindicatul de la Metrou.

Edilul a reiterat faptul că „administratorul acestui spaţiu nu este Sindomet, este Metrorex".

"Conform legii, acest spaţiu se află în administrarea Metrorex. Metrorex a renunţat la cele 72 de ore pentru eliberarea spaţiului, Metrorex care este administratorul aceşti spaţiu. Sindomet nu are nicio bază legală”, a mai adăugat Radu Mihaiu.

„Nu este adevărat! Sunteţi informat greşit, domnule primar. Vă faceţi de râs. Nu aveţi baza legală să demolaţi aceste spaţii”, i-au răspuns ţipând doi comercianţi.

„Nu respecţi legea! După 27 de ani, ce fac eu?! Unde merg? Mă angajaţi pe mine la Primărie?! Este politic”, a strigat un altul.

La rândul lor însă, reprezentanţi ai Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei în vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

Articolul complet aici.