'Europenii nu au răbdare', declară preşedintele israelian Shimon Peres (Le Temps)
Israelul este gata să încheie pacea cu palestinienii, însă europenii nu au răbdare şi aşteaptă o pace grabnică şi apariţia unui stat palestinian. Cu toate acestea, europenii înşişi s-au unit abia după câteva secole de război, a amintit preşedintele israelian Shimon Peres într-un interviu acordat cotidianului elveţian Le Temps.
Peres şi-a exprimat convingerea în posibilitatea găsirii unei soluţii în ceea ce priveşte Ierusalimul, pe care şi palestinienii, şi israelienii doresc să-l vadă capitală a statului lor. 'Punctul de plecare rămâne principiul 'două state pentru două popoare', iar restul urmează să fie pus de acord. Pentru Ierusalim există multe posibilităţi', a declarat Peres.
Comentând solicitarea liderului palestinian Mahmoud Abbas cu privire la sistarea totală a construcţiei de colonii drept condiţie pentru negocieri, Shimon Peres a declarat că Israelul acceptase deja în 2009-2010 îngheţarea procesului de colonizare, însă 'acea amânare nu a fost folosită de palestinieni pentru începerea negocierilor'. În afară de aceasta, a adăugat Peres, Israelul demult nu mai întemeiază noi colonii.
În ceea ce priveşte iniţiativa ţărilor arabe cu privire la încheierea unei păci depline cu Israelul în schimbul revenirii în graniţele din 1967, Peres a declarat că Israelul 'a mers în relaţia cu palestinienii mult mai departe de această iniţiativă'.
Shimon Peres a refuzat să comenteze situaţia privind formarea guvernului şi partidele politice din Israel, dintre care unele se pronunţă împotriva creării a două state, dar a subliniat că, în pofida faptului că nu împărtăşeşte toate ideile premierului Benjamin Netanyahu, are bune relaţii cu acesta. 'Noul guvern se va deosebi de cel precedent. Voi spune doar că situaţia schimbă uneori oamenii. Este imposibil să fugi de realitate', a declarat Peres pentru Le Temps.
În opinia preşedintelui israelian, în Siria 'arabii trebuie să ia situaţia sub control'. 'Liga Arabă trebuie să organizeze o perioadă de tranziţie şi să oprească vărsarea de sânge. Cu ajutorul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), însă prin intermediul 'căştilor albastre' arabe, pentru că în caz contrar acest lucru va fi interpretat ca intervenţie străină', a spus Peres.
Referitor la ameninţarea nucleară iraniană, aceasta vizează nu doar Israelul, ci întreaga lume şi din acest motiv statul israelian analizează toate variantele posibile, inclusiv cea militară, a subliniat Shimon Peres.
'Din momentul războiului impus Israelului în 1973 este vorba nu doar de un simplu război, ci despre o luptă împotriva terorismului. Deja nu mai este suficient să câştigi războiul. Noi am semnat acorduri paşnice cu Egipt şi Iordania. Deja de 20 de ani desfăşurăm negocieri cu palestinienii privind înfiinţarea unui stat palestinian, idee pe care cei mai mulţi dintre noi au respins-o timp de decenii. Noi, israelienii, nu suntem născuţi pentru a conduce un alt popor. Pe de altă parte, în pofida războaielor, Israelul rămâne o vie democraţie. În statutul socio-economic al arabilor se observă un progres: în Israel există judecători arabi, chirurgi arabi. Intenţionăm de asemenea să promovăm înaltele tehnologii în rândul minorităţii arabe, însă acest lucru nu este întotdeauna simplu', a recunoscut Peres în interviu.