Este oficial: Adina Vălean, agreată de Ursula von der Leyen pentru postul de comisar european

Europarlamentarul PNL Adina Vălean
Europarlamentarul PNL Adina Vălean (Captură Youtube)

UPDATE. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat pentru G4Media.ro informaţia:

"România a numit azi doi candidaţi pentru postul de comisar. Amândoi candidaţii au susţinut interviuri cu preşedintele ales şi au performat bine. Preşedintele-ales al Comisiei Europene a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor. Vălean este un experimentat europarlamentar, care a condus deja Comisia ENVI şi este în prezent preşedintele Comisiei ITRE. În cariera sa, ea a adunat experinţă pe teme legate de portofoliul Transporturi. A fost raportor pentru 'Connecting Europe Facility', care susţine infrastructura în domeniile transport, energie şi servicii digitale".

* * *

Adina Vălean ar fi fost agreată de Ursula von der Leyen pentru a primi postul de comisar european alocat României, susţine consultantul politic George Rîpă, citând surse din PPE.

Vălean ar urma să primească portofoliul Transporturilor, pentru care s-a zbătut fără succes Rovana Plumb.

Reamintim că premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri că Guvernul României îi va trimite preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, două propuneri de comisar european, acestea fiind Siegfried Mureşan şi Adina Vălean.

"După consultarea preşedintelui Klaus Iohannis am luat decizia, împreună, să trimitem către preşedintele Comisiei Europene, doi candidaţi pentru funcţia de comisar european. Este vorba despre europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean", a declarat astăzi Orban, care a mai precizat şi faptul că a cerut preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului convocarea comisiilor de specialitate pentru audierea candidaţilor propuşi.

Votarea noii Comisii Europene este prevăzută să aibă loc pe data de 27 noiembrie, până atunci trebuind parcurşi toţi paşii preliminari.