Erdogan nu va respecta sancţiunile impuse de SUA împotriva Iranului după expirarea scutirilor

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adam Berry / Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că Turcia nu va respecta noile sancţiuni impuse de SUA asupra industriilor petrolului şi transportului maritim de mărfuri din Iran atunci când derogările acordate de Washington în cazul a 8 ţări aliate vor expira peste şase luni, potrivit RFE/RL.

“Acestea sunt măsuri care urmăresc să dezechilibreze lumea. Nu dorim să trăim într-o lume imperialistă”, a precizat Erdogan reporterilor în Ankara.

“În mod categoric nu vom respecta astfel de sancţiuni. Cumpărăm 10 miliarde de metri cubi de gaz natural. Nu putem să expunem cetăţenii la frig”, a susţinut liderul turc.

Washingtonul a reimpus luni cel de-al doilea set de sancţiuni după ce, la începutul anului, s-a retras din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri.

Erdogan a sugerat că va discuta problema când se va întâlni în weekend cu preşedintele american Donald Trump, la Paris, cu ocazia summitului de comemorare a sfârşitului Primului Război Mondial în Paris.

Turcia este unul dintre principalii clienţi ai petrolului iranian, căruia i s-a acordat o scutire temporară de la sancţiunile americane, lucru care îi permite să cumpere ţiţei iranian încă alte şase luni.

Ţară membră a NATO, Turcia depinde de importuri pentru a-şi acoperi nevoile energetice şi Iranul a fost mult timp unul dintre principalii săi furnizori de petrol şi gaz natural.

Luând cuvântul în Japonia, ministrul turc de Externe a declarat marţi că va fi periculoasă izolarea Iranului şi că nu va fi uşor pentru ţări precum Turcia şi Japonia să găsească alţi furnizori pentru a-şi acoperi nevoile legate de combustibil.

“Nu credem că sancţiunile pot produce vreun rezultat. Cred că un dialog semnificativ este mai util decât sancţiunile”, a afirmat Mevlut Cavusoglu.

SUA a lovit economia iraniană cu sancţiuni cu scopul de a forţa regimul din Teheran să îşi reducă şi mai mult activităţile nucleare şi să nu mai susţină grupuri militante aliate în Siria, Yemen şi Liban.