Atacuri aeriene asupra unei şcoli siriene provoacă moartea a zeci de copii

Copii sirieni au murit aparent în urma unor atacuri aeriene desfăşurate miercuri asupra unei şcoli din provincia Idlib. Fondul ONU pentru Copii – UNICEF – a declarat că atacurile reprezintă o crimă de război dacă au fost deliberate.
Oamenii inspectează locul unor atacuri aeriene în Idlib, Siria, 29 septembrie 2016.
Oamenii inspectează locul unor atacuri aeriene în Idlib, Siria, 29 septembrie 2016. (Captură Foto)

UNICEF a declarat că atacurile aeriene desfăşurate miercuri de avioane de luptă siriene sau ruseşti au provocat moartea a cel puţin 26 de persoane în provincia siriană nord-vestică Idlib, care este controlată de rebeli. Dintre victime, 22 au fost copii, a adăugat organizaţia ONU.

Pagina de Facebook a Apărării Civile Siriene - o reţea de echipe de salvare - a declarat că raidurile aeriene au lovit o zonă rezidenţială.

În acelaşi timp, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că cel puţin şase raiduri aeriene, desfăşurate aparent de avioane de luptă ruseşti, au lovit satul Haas. Televiziunea de stat siriană a citat o sursă militară afirmând că în Haas au fost ucişi militanţi, dar nu a făcut nicio menţiune despre o şcoală.

Directorul UNICEF, Anthony Lake, a declarat că atacul asupra şcolii este o “tragedie” şi o “crimă odioasă”, adăugând că: “dacă a fost deliberată, este o crimă de război”.

Lake a precizat că şcoala a fost “atacată în repetate rânduri”, susţinând că ar putea fi vorba de cel mai sângeros atac asupra unei şcoli în Siria de la începerea războiului civil sirian în urmă cu peste 5 ani.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a declarat: “Este îngrozitor. Sper că nu am fost implicaţi. Este cel mai uşor lucru să spun că nu am fost implicaţi... dar trebuie să văd ce va spune Ministerul meu al Apărării”.

Rusia îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în războiul civil din ţara arabă.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului estimează că 89 de civili au murit ca urmare a atacurilor aeriene desfăşurate în Idlib de forţele siriene şi ruseşti în ultima săptămână.

Peste 300.000 de persoane au fost ucise în Siria şi mai mult de jumătate din populaţia Siriei s-a refugiat în ţară sau în afara graniţelor după începerea războiului în martie 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe