Ponta, despre Macovei: Tot poporul a muncit să fim în UE, o doamnă exaltată cere să fim scoşi

Premierul român, Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
04.07.2012

"Tot poporul a muncit să fim în UE, o doamnă exaltată cere să fim scoşi", a comentat Victor Ponta declaraţiile Monicăi Macovei potrivit căreia ar trebui invocat articolul 7 din Tratatatul UE privind suspendarea temporară a drepturilor României.

"Au apărut declaraţii politice, unele mai responsabile, altele mai iresponsabile în aceste zile. În mod clar, de departe, cea mai iresponsabilă dintre toate este cea a unei persoane exaltate care cere să fim scoşi din UE sau să nu mai avem drept de vot în Consiliu. Deci tot poporul român am muncit ca să fim membri ai UE şi o doamnă cere să fim scoşi din UE. Ceea ce eu vă cer este să fiţi foarte instituţionali, să fiţi foarte pragmatici şi să asigurăm stabilitate, chiar dacă cei care-şi mai pierd scaunele îşi doresc instabilitate", a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat pentru NewsIn că în momentul de faţă românii asistă la ”o lovitură de stat” şi că ar trebui invocat art. 7 din Tratat privind suspendarea temporară a drepturilor unui stat ca urmare a încălcării valorilor democraţiei.

”E o lovitură de stat, se încalcă legea, instituţiile democratice se desfiinţează. Înţeleg că se planifică noi ordonanţe de urgenţă ca să nu mai ajungă nimic la Curtea Constituţională”, a precizat Monica Macovei, adăugând că ar trebui invocat articolul 7 din Tratatul UE.

Potrivit acestuia, la propunerea unei treimi din statele membre în Parlamentul European sau a Comisiei Europene cu aprobarea Parlamentului, Consiliul poate hotărî cu o anumită majoritate că într-un stat membru s-au încălcat grav valorile democraţiei, statului de drept, ”exact situaţia în care ne aflăm astăzi”. ”Asta poate să ducă la suspendarea drepturilor care revin acelui stat membru. Cred că nimic nu trebuie nefolosit în acest moment pentru a împiedica această lovitură de stat”, a precizat Monica Macovei, adăugând că nu s-a mai întâmplat aşa ceva din timpul mineriadelor.

Art. 7 din Tratat presupune inclusiv suspendarea dreptului de veto în Consiliu, dar Monica Macovei consideră că, în momentul de faţă, este ”mult mai importantă democraţia din România”, decât dreptul de veto. ”Poate să conducă USL, dar nu să îşi bată joc de democraţie şi să schimbe conducerile tuturor instituţiilor”, a punctat europarlamentarul PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor