Emigrarea masivă a etnicilor germani înainte de 1989 a însemnat o înţelegere pragmatică între regimul comunist şi RFG

Epoch Times România
20.05.2011

Emigrarea masivă a etnicilor germani din România înainte de 1989 nu a fost o simplă "vânzare a saşilor şi şvabilor de către Ceauşescu", ci s-a derulat printr-o operaţiune convenită în urma mai multor negocieri secrete cu partea română iniţiate de autorităţile din Republica Federală Germania - este concluzia unei dezbateri asupra volumului "Acţiunea "Recuperarea". Securitatea şi emigrarea germanilor din România (1962-1989)", lansat joi la Fundaţia Europeană Titulescu.

Volumul este rezultatul unei ample munci de cercetare ştiinţifică desfăşurată de o echipă de istorici de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS): Luminiţa Banu, Laura Stancu, Florian Banu, Florica Dobre. Potrivit documentelor prezentate în carte, în perioada 1962-1989, ca rezultat al negocierilor secrete româno-germane, au părăsit România aproximativ 225.000 de persoane de origine etnică germană.

Prin identificarea, interpretarea şi punerea în circuitul ştiinţific a documentelor referitoare la acest subiect create de Direcţia de Informaţii Externe a Securităţii, editorii aduc în atenţie implicarea serviciilor secrete în supravegherea şi coordonarea acestui vast proces de emigrare pe o perioadă de 27 de ani, între 1962 şi 1989.

Documentele publicate arată, în mod incontestabil, că acordurile pentru plecarea definitivă în RFG a unor etnici germani din România, fie că s-au numit "aranjamente", "protocoale", "convenţii confidenţiale" sau "înţelegeri speciale", s-au negociat şi încheiat de reprezentanţii celor două părţi exclusiv pe baza indicaţiilor şi limitelor stabilite la cel mai înalt nivel de decizie politică, potrivit autorilor cărţii.

"Nu ştiu dacă prin această carte autorii şi-au propus să dea o replică, dar reprezintă un răspuns categoric dat copiilor ieftine, tuturor celor care au luat însemnările lui Pacepa ca pe o biblie. Meritul autorilor este că nu subscriu la judecăţi preambalate. (...) O carte care va nemulţumi pe multă lume, pentru că nu se va mai putea spune ‘Ceauşescu i-a vândut pe saşi, Ceauşescu i-a vândut pe şvabi". (...) Cartea asta spune altceva, spune oricum altceva decât spune Pacepa", a declarat directorul general al Fundaţiei Titulescu, George Potra.

Citând din volum, o carte "document din surse româneşti şi străine", el a evidenţiat esenţa regăsită de autori din cercetarea a mii de documente privind operaţiunea "Recuperarea".

"Decizia României şi a RFG de a soluţiona pe cale amiabilă şi discretă o problemă delicată, cu numeroase implicaţii umanitare, sociale, economice şi politice poate fi apreciată ca una pragmatică, înţeleaptă, deplin comprehensibilă în condiţiile Războiului Rece. Fiecare dintre cele două părţi implicate a obţinut, în general, ceea ce a urmărit", a citat George Potra din volumul privind emigrarea etnicilor germani din România în timpul regimului comunist.

Din concluziile autorilor, citate de Potra, ambele state au fost mulţumite de acest "aranjament".

"Partea germană a răspuns unor presiuni interne de reîntregire a unor familii despărţite în contextul celui de-al Doilea Război Mondial şi a atras o forţă de muncă bine pregătită, cu un potenţial crescut de integrare în societatea germană. Partea română şi-a ameliorat imaginea externă în ceea ce priveşte respectarea dreptului la liberă emigrare şi a obţinut, totodată, o despăgubire financiară pentru pierderile pe care economia le resimţea prin plecarea masivă a etnicilor germani. Faptul că ambele state au fost mulţumite de acest aranjament este dovedit şi de prelungirea constantă a înţelegerilor bilaterale timp de mai bine de 20 de ani", se arată în lucrare.

Printre invitaţii speciali la eveniment s-au numărat istoricii Dinu C. Giurescu, Ioan Scurtu, Gheorghe Buzatu şi fostul ministru de externe Ştefan Andrei.

Aceştia au apreciat nu doar faptul că volumul cuprinde documente inedite, ci şi că prezintă în baza unei cercetări temeinice o perioadă, despre care la timpul său se vorbea pe şoptite.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost lansat şi volumul "Sub steag străin", aparţinând istoricului Costin Feneşan. Cartea prezintă în baza unor documente din arhiva fostei URSS perioada de început a mişcării comuniste din România, de la aderarea PCR la Komintern, la activitatea acestuia ca secţie a partidului comunist mondial, până la scoaterea în afara legii. Între alte concluzii ale cărţii se regăsesc şi acelea potrivit cărora liderii de atunci ai PCR erau, în ciuda pregătirii lor, potrivnici intereselor româneşti, slujind în fapt Kominternul şi mişcarea bolşevică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor