“Elon Musk al Rusiei” violat, torturat şi ucis în închisoare [Novaia Gazeta]. Autorităţile neagă

Omul de afaceri Valeri Pshenichni
Omul de afaceri Valeri Pshenichni (Captură Imagine)

Un antreprenor rus suspectat de delapidare de fonduri destinate construirii de submarine militare a fost violat, torturat şi ucis în timp ce era închis în aşteptarea procesului său, a susţinut publicaţia independentă Novaia Gazeta.

Într-o ştire publicată luni, care a citat ceea ce susţine că ar fi descoperiri ale criminaliştilor de stat din Sankt Petersburg, Novaia Gazeta a precizat că gardienii lui Valeri Pshenichni “l-au torturat şi apoi l-au ucis” şi “nici măcar nu au încercat să ascundă dovezile”.

Experţi în criminalistică au exclus “sinuciderea” şi au decis că Pshenichni – care a fost găsit atârnând de tavanul celulei în 5 februarie, la trei săptămâni după arestarea sa – a fost violat înaintea de a muri, a mai susţinut publicaţia.

Novaia Gazeta a citat experţi criminalişti care au finalizat săptămâna trecută o autopsie a cadavrului omului de afaceri. Aceştia au afirmat că în cavitatea bucală au fost descoperite arsuri provocate prin aplicarea curentului electric, pe trupul său au fost descoperite răni provocate prin înjunghiere, iar coloana vertebrală i-a fost ruptă.

Autorităţile închisorii au criticat raportul media – lucru care probabil va amplifica temerile activiştilor pentru drepturile omului cu privire la tratamentul aplicat deţinuţilor în închisorile din Rusia şi în centrele de detenţie înaintea proceselor – dar nu par să fi negat în mod direct afirmaţiile.

Într-o declaraţie făcută marţi, Serviciul Federal rus pentru Implementarea Pedepselor a afirmat că rapoartele care susţin că Pshenichni a avut o moarte violentă sunt bazate pe “informaţii neverificate din surse neoficiale”.

Declaraţia mai precizează că “diagnosticul preliminar” la care s-a ajuns după moartea lui Pshenichni a fost sinucidere prin asfixiere şi că autorităţile nu pot dezvălui detalii pe durata investigaţiei.

Administraţia centrului de detenţie unde a fost închis Pshenichni a afirmat, la rândul ei, îainte de proces, că omul de afaceri s-a sinucis.

Prieteni şi colegi ai lui Pshenichni, în vârstă de 56 de ani, l-au numit uneori pe acesta Elon Musk al Rusiei deoarece a dezvoltat o tehnologie unică de modelare pentru construcţia şi repararea de submarine, potrivit Novaia Gazeta.

Pshenichni a fost suspectat de delapidarea a 100 milioane de ruble (1,6 milioane de dolari) dintr-un proiect din 2015 referitor la construirea de submarine militare pentru Ministerul rus al Apărării.

El a fost trimis în judecată după ce a început să îl suspecteze pe partenerul său de afaceri Andrei Petrov de fraudă financiară şi l-a raportat autorităţilor, a precizat Novaia Gazeta.

Petrov a fost arestat, dar a fost eliberat după ce a declarat că Pshenichni şi un alt asociat au conspirat pentru creşterea costului contractului cu Ministerul Apărării.

Înainte de moartea sa în custodia autorităţilor, Pshenichni a reuşit să trimită trei mesaje scrise soţiei sale, cerându-i acesteia “să nu plătească nimic nimănui”, a mai susţinut publicaţia.

Novaia Gazeta a susţinut că soţia şi prietenii lui Pshenichni consideră că mesajele sunt un indiciu că cineva încerca să îl stoarcă de bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe