Elon Musk afirmă că ar trebui eliminate maşinile electronice de vot: "Riscul de a fi piratate este prea mare"

Un loc de vot anticipat înainte de alegerile primare republicane, 17 februarie 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Redacţia
17.06.2024

Elon Musk a sugerat sâmbătă că maşinile electronice de vot nu ar trebui să fie folosite în alegeri, deoarece "riscul de a fi piratate de oameni sau de inteligenţă artificială, deşi mic, este încă prea mare".

Musk a răspuns la ştirea recentă potrivit căreia Puerto Rico "revizuieşte" contractul cu Dominion Voting Systems după ce o "problemă de software" a făcut ca maşinile furnizate de companie să calculeze greşit totalul voturilor, potrivit Comisiei electorale din această ţară.

Potrivit AP, numărul de voturi raportat de maşinile Dominion a fost mai mic decât cel de pe hârtie în unele cazuri, iar unele maşini au inversat totalurile sau au raportat voturi zero pentru unii candidaţi.

"Preocuparea este că, evident, avem alegeri în noiembrie şi trebuie să oferim (insulei) nu doar asigurarea că aparatele produc un rezultat corect, ci şi că rezultatul pe care îl produce este acelaşi cu cel raportat", a declarat Jessika Padilla Rivera, preşedinta interimară a Comisiei Electorale de Stat din Puerto Rico (CEE).

Naţiunea insulară a folosit peste 6.000 de aparate electronice de vot Dominion la alegerile primare din 2 iunie.

Compania susţine că problemele de software provin de la fişierele digitale folosite pentru a exporta rezultatele primarelor.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Puerto Rico, José Varela, sprijină compania Dominion, el solicitându-i lui Padilla să se prezinte joi la o audiere publică pentru a aborda aceste probleme.

"Nu putem permite ca încrederea publicului în procesul de votare să continue să fie subminată în timp ce ne apropiem de alegerile generale", a declarat acesta.

Problemele au amintit de alegerile primare ratate de pe insulă din 2020, când lipsa buletinelor de vot în unele centre a forţat guvernul să reprogrameze votul, o premieră pentru teritoriul american.

La 2 iunie, Puerto Rico a organizat alegeri primare pentru a selecta candidaţii la postul de guvernator pentru Partidul Nou Progresist (PNP), pro-statalizare, şi Partidul Popular Democrat, care susţine statutul teritorial al insulei.

Surpriza cea mare a fost că Jenniffer Gonzalez, reprezentantă a Congresului din Puerto Rico, l-a învins pe guvernatorul Pedro Pierluisi în alegerile primare organizate de Partidul Nou Progresist. Între timp, reprezentantul Puerto Rico, Jesus Manuel Ortiz, l-a învins pe senatorul Juan Zaragoza în alegerile primare organizate de Partidul Popular Democrat.

Ambele partide au raportat sute de buletine de vot cu rezultate inexacte, PNP raportând peste 700 de erori, iar PPD indicând aproximativ 350 de discrepanţe. Aceste inexactităţi au afectat buletinele de vot pentru poziţii precum cele de guvernator, primar şi comisar rezident, potrivit AP.

În urma discrepanţelor, Comisia electorală a efectuat o numărătoare completă a voturilor şi a verificat chitanţele pe hârtie de la sute de aparate de numărat buletine de vot - după care Ombudsmanul Edwin Garcia Feliciano a calificat incidentul drept o "ameninţare" la adresa sistemului electoral al insulei şi a cerut guvernatorului şi consiliului federal de control al insulei, care supraveghează finanţele insulei, să stabilească un plan pentru a îmbunătăţi securitatea alegerilor.

"Orice planificare se bazează pe rezolvarea urgenţelor, inclusiv a celor improbabile. Dar circumstanţele previzibile, care sunt bine cunoscute publicului, nu pot fi abordate prin improvizaţie şi în grabă", a declarat Garcia Feliciano.

Alegerile generale de pe insulă vor avea loc în noiembrie, unde cetăţenii vor alege un nou guvernator şi reprezentanţi locali.

Între timp, în Georgia, o judecătoare federală a decis în februarie că maşinile de vot electronice din Georgia prezintă probleme legate de securitate şi transparenţă - însă a refuzat să oprească imediat utilizarea acestora.

În pofida identificării mai multor probleme la sistemul electoral al statului, judecătoarea districtuală Amy Totenberg a permis Georgiei să continue să folosească actualul sistem de vot electronic, recunoscând în acelaşi timp preocupările reclamanţilor cu privire la riscurile pentru integritatea procesului de votare.

În martie, Headline USA a relatat că, în timpul procesului de defăimare dintre Dominion Voting Systems şi Patrick Byrne - fost director executiv al Overstock.com şi susţinător al lui Donald Trump -, unul dintre avocaţii lui Byrne, Stephanie Lambert, care a fost ulterior arestată, a prezentat dovezi că cetăţeni străini au accesat de la distanţă maşinile de vot utilizate în Michigan la alegerile din 2020.

În februarie 2022, oficiali de rang înalt ai unei agenţii federale de securitate cibernetică din SUA îndemnau un judecător să nu autorizeze în acest moment publicarea unui raport care analizează echipamentele Dominion Voting Systems din Georgia, argumentând că, procedând astfel, ar putea ajuta hackerii care încearcă să "submineze securitatea alegerilor".

Între timp, oficialii din comitatul Fulton (Fulton County), Pennsylvania, au dat în judecată Dominion în septembrie 2022, susţinând că Fulton ar fi descoperit că un "script python" a fost instalat pe un dispozitiv, care era "conectat la un dispozitiv extern într-o reţea externă" care se pare că se afla în Canada.

Scriptul "poate exploata şi crea orice număr de vulnerabilităţi, inclusiv, accesul extern la sistem, exportul de date ale tabelelor sau introducerea altor măsurători care nu fac parte sau nu sunt permise de procesul de certificare", potrivit documentului.

De asemenea, oficialii au susţinut că aparatele rulau o versiune din iulie 2016 a Windows Defender, ceea ce ar fi lăsat maşinile vulnerabile la "viruşi sau software maliţios" creat după această dată.

Acel caz civil de încălcare a contractului a fost respins de judecătoarea federală Sylvia Rambo, în vârstă de 88 de ani (desemnată de Carter), care a scris că "sistemul de vot a funcţionat în mod substanţial aşa cum era prevăzut şi, după toate aparenţele, acele erori reale care au apărut au fost minuscule şi nu au avut niciun impact material asupra funcţionării dispozitivelor".

Între timp, Curtea Supremă de Stat a constatat că Fulton a încălcat legea pentru că a permis mai multe inspecţii de către terţe părţi la aparatele Dominion folosite la alegerile din 2020, iar un contractor - Yaacov Apelbaum - a acuzat-o pe procuroarea Stefanie Lambert (de asemenea, din cazul Byrne), că i-a cerut să falsifice un raport în care susţinea că maşinile Dominion ar fi fost piratate.

În aprilie anul trecut, producătorul de aparate electronice de vot Dominion a încheiat o înţelegere cu Fox News, pentru suma de 787 de milioane de dolari, în legătură cu rapoartele potrivit cărora echipamentele sale ar fi schimbat voturi la alegerile din 2020 din SUA. Câteva zile mai târziu, prezentatorul Tucker Carlson a fost dat afară ( Carlson afirmând că un membru al consiliului de administraţie i-a spus că făcea parte din înţelegere).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor