Egiptul îl exclude pe fostul premier din alegeri

Fostului prim-ministru egiptean Ahmed Shafiq i-a fost interzisă participarea la viitoarele alegeri prezidenţiale din ţară, devenind cel mai recent candidat care a fost exclus, potrivit rapoartelor.
Banner înfăţişându-l pe fostul prim ministru Ahmed Shafiq (D) şi pe secretarul general al Ligii Arabe Amr Mussa , 20 aprilie 2012 în Piaţa Tahrir (Khaled Desouki / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
26.04.2012

Fostului prim-ministru egiptean Ahmed Shafiq i-a fost interzisă participarea la viitoarele alegeri prezidenţiale din ţară, devenind cel mai recent candidat care a fost exclus, potrivit rapoartelor.

Lui i-a fost interzisă participarea la alegeri, deoarece a fost membru al guvernului fostului preşedinte Hosni Mubarak, care a fost demis anul trecut, în urma protestelor în masă şi unei preluări militare ulterioare.

Cotidianul Al -Ahram a raportat că Shafiq a fost descalificat datorită unei legi recent adoptate, care prevede ca funcţionarii care au deţinut funcţii în guvernul lui Mubarak, în ultimii 10 ani, nu pot candida pentru cea mai importantă funcţie a naţiunii.

Legea a fost propusă de Consiliul Suprem al Forţelor Armate de la guvernământ şi trimisă spre aprobare în parlament, a raportat ziarul. Cunoscută sub numele de Legea pierderii drepturilor electorale, ea a fost aprobată şi publicată în publicaţia oficială Al -Gareeda Al -Rasmeya.

Campania lui Shafiq a fost numită "o ruşine şi un păcat constituţional", potrivit BBC.

Manevra vine la doar câteva zile înainte ca ţara să anunţe lista finală de persoane care pot lua parte la alegeri.

Doi politicieni islamişti proeminenţi, inclusiv Khairat Al -Shater din Frăţia Musulmană, au fost recent descalificaţi. Fostului şef al serviciului de informaţii, Omar Suleiman, i-a fost, de asemenea, interzis să ia parte, a remarcat BBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor