Egiptul ameninţă să anuleze tratatul de pace cu Israelul, vechi de zeci de ani. Ce înseamnă acest lucru?

Preşedintele egiptean Anwar Sadat (st), preşedintele SUA Jimmy Carter (centru) şi premierul Israelului Menchem Begin dându-şi mâna după semnarea acordului de pace, la Casa Albă, 26 martie 1979 (Screenshot - AP)
D.B.
12.02.2024

O strângere de mână călduroasă a avut loc între doi oameni de stat curajoşi, realizată sub privirea radiantă a preşedintelui Jimmy Carter. Lumina soarelui se strecura printre copacii de la Camp David, Maryland, atunci când preşedintele egiptean Anwar Sadat şi prim-ministrul israelian Menachem Begin au consolidat un acord istoric care a permis ca peste 40 de ani să existe pace între Israel şi Egipt. Acesta a reprezentat o sursă importantă de stabilitate într-o regiune instabilă, relatează AP.

Această pace a rezistat pe parcursul a două revolte palestiniene şi a unei serii de războaie între Israel şi Hamas. Dar acum, în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu a promis că va trimite trupe israeliene în Rafah, un oraş din Gaza aflat la graniţa cu Egiptul, guvernul egiptean ameninţă că va anula acordul.

Iată o privire asupra istoriei tratatului şi ce s-ar putea întâmpla dacă acesta va fi anulat, potrivit AP.

Cum a luat naştere tratatul?

Era în 1977, iar Begin, noul prim-ministru al Israelului, se opunea cedării oricărui teren pe care Israelul îl cucerise cu zece ani înainte, în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Aceste terenuri includeau Peninsula Sinai din Egipt.

Egiptul şi Israelul purtaseră patru războaie majore, ultimul în 1973. Aşa că a şocat lumea când preşedintele egiptean Sadat s-a distanţat de alţi lideri arabi şi a decis să se angajeze cu israelienii.

Discuţiile au culminat cu Acordurile de la Camp David în septembrie 1978 şi cu un tratat de pace în anul următor.

În cadrul tratatului de pace, Israelul a fost de acord să se retragă din Peninsula Sinai, pe care Egiptul urma să o lase demilitarizată. Navele israeliene au primit dreptul de trecere prin Canalul Suez, o rută comercială cheie. Ţările au stabilit relaţii diplomatice depline în cadrul primului acord de pace încheiat de Israel cu o ţară arabă.

"Acordurile de la Camp David au fost conduse de trei oameni curajoşi care au adoptat o poziţie îndrăzneaţă, deoarece cunoşteau efectele de durată pentru pace şi securitate, atât atunci, cât şi în viitor. Avem nevoie de acelaşi tip de conducere astăzi, iar acest lucru lipseşte în prezent", a declarat Paige Alexander, director executiv al Centrului Carter.

Care este poziţia actuală a Egiptului?

Doi oficiali egipteni şi un diplomat occidental au declarat duminică pentru The Associated Press că Egiptul ar putea suspenda tratatul de pace dacă trupele israeliene invadează Rafah.

Netanyahu afirmă că Rafah este ultimul bastion al Hamas rămas după mai bine de patru luni de război şi că trimiterea de trupe terestre este esenţială pentru a învinge grupul.

Însă Egiptul se opune oricărei acţiuni care ar putea trimite palestinienii disperaţi să fugă peste graniţă pe teritoriul său. Rafah este, de asemenea, principalul punct de intrare a ajutorului umanitar în teritoriul asediat, iar un atac israelian ar putea împiedica livrările de provizii esenţiale.

Populaţia din Rafah a crescut de la 280.000 de persoane la aproximativ 1,4 milioane de locuitori, deoarece palestinienii fug de luptele din alte părţi din Gaza. Sute de mii dintre aceşti evacuaţi locuiesc în tabere de corturi.

Netanyahu a ordonat armatei să pregătească un plan de evacuare a tuturor civililor palestinieni înainte de începerea ofensivei. Dar nu este clar unde vor merge aceştia.

Netanyahu a declarat duminică faptul că ei se vor putea întoarce în spaţii deschise mai la nord. Dar aceste zone au fost grav avariate de ofensiva israeliană.

Ce se întâmplă dacă tratatul este anulat?

Tratatul limitează foarte mult numărul trupelor de ambele părţi ale frontierei, deşi ţările au convenit în trecut să modifice aceste aranjamente ca răspuns la ameninţări specifice de securitate. Acest lucru a permis Israelului să îşi concentreze armata asupra altor pericole.

Pe lângă războiul din Gaza, Israelul s-a angajat în confruntări aproape zilnice cu gruparea militantă Hezbollah din Liban, în timp ce forţele sale de securitate se desfăşoară intens în Cisiordania ocupată.

Dacă Egiptul ar anula acordul, ar putea însemna că Israelul nu se mai poate baza pe graniţa sa sudică ca pe o oază de linişte. Consolidarea forţelor de-a lungul graniţei cu Egiptul ar pune, fără îndoială, la încercare o armată israeliană care este deja subţiată.

Dar anularea acordului ar avea urmări serioase şi pentru egipteni. Egiptul a primit miliarde de dolari în asistenţă militară din partea SUA ca urmare a acordului de pace.

În cazul în care acordul este anulat, ar putea pune în pericol această finanţare. De asemenea, o consolidare militară masivă ar pune la grea încercare economia Egiptului, care se află deja în dificultate.

Alexander a declarat că orice pas care ar putea atrage Egiptul în ostilităţi "ar fi catastrofal pentru întreaga regiune".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor