Efectul crizei: În 2012 companiile au dat angajaţilor mai puţine tichete de masă

În primele şase luni ale acestui an companiile au dat cu 1.2% mai puţine tichete de masă angajaţilor faţă de perioada similară a anului 2011. Astfel, numai la nivelul microîntreprinderilor s-a înregistrat un avans al numărului de astfel de vouchere, pe când firmele mari şi mici au raportat scăderi, relevă Realitatea TV.
(photos.com)
Ana Petrescu
29.08.2012

În primele şase luni ale acestui an companiile au dat cu 1.2% mai puţine tichete de masă angajaţilor faţă de perioada similară a anului 2011. Astfel, numai la nivelul microîntreprinderilor s-a înregistrat un avans al numărului de astfel de vouchere, pe când firmele mari şi mici au raportat scăderi, relevă Realitatea TV.

Conform studiului "Evoluţia cererii pentru tichetele de masă pe paliere de companii", realizat de Sodexo Soluţii pentru Motivare, companiile cu până la nouă angajaţi au înregistrat, în primele şase luni ale lui 2012, o creştere de circa 3% a numărului de tichete de masă acordate salariaţilor, comparativ cu intervalul iulie-decembrie 2011.

Ascensiunea pe segmentul microîntreprinderilor s-a petrecut în contextul unei scăderi medii de 1.2% a comenzilor pentru voucherele de masă pe piaţa românească, după ce în ianuarie-iunie 2011 a existat un avans de 9.5%.

"Această tendinţă a fost generată de decizia companiilor fie de a recurge la tăieri de personal, fie de a micşora costurile prin renunţarea la avantajele extrasalariale, ambele scenarii fiind alimentate în mod automat de criza economică. Scăderea a avut loc în ciuda sistemului fiscal asociat acestui tip de beneficii acordate angajaţilor: pentru companiile care le oferă, tichetele de masă sunt scutite de la plata taxelor salariale şi sunt 100% deductibile fiscal", a precizat, într-un comunicat, Jean Istasse, general manager Sodexo Soluţii pentru Motivare.

În intervalul ianuarie-iunie 2012 faţă de semestrul precedent, companiile mari, cu peste 249 de angajaţi, au comandat cu 1.8% mai puţine tichete, iar la nivelul companiilor mijlocii, cu 50-249 de angajaţi, acestea au stagnat, după ascensiunea de anul trecut.

Ritmul de creştere al companiilor mici, cu 9-49 de angajaţi, a fost temperat, de la 11% în intervalul ianuarie- iunie 2011 la 2.2% în perioada iulie-decembrie 2011. Comparativ cu semestrul anterior, acestea au generat o scădere de 1.1% a numărului de tichete comandate.

"Feedback-ul primit din partea companiilor arată faptul că mulţi manageri stau în expectativă şi urmăresc evoluţia situaţiei economice din Europa înainte de a lua vreo decizie referitoare la acordarea tichetelor de masă, mai ales că o bună parte dintre companii sunt exportatoare, şi, prin urmare, sunt direct influenţate de evoluţia economiei europene", a completat Jean Istasse.

Studiul relevă faptul că microîntreprinderile, asta însemnând firmele cu până la 9 angajaţi, au fost unicele companii din ţara noastră care s-au abătut de la trendul general al pieţei în primul semestru al acestui an, din cauza volatilităţii şi specificului acestui segment pe piaţa muncii, caracterizat prin flexibilitate şi dinamism. Astfel, aceste companii au continuat să crească, în ultimii doi ani, cererea pentru tichetele de masă, chiar dacă într-un ritm vizibil încetinit.

"În condiţiile economice actuale, regimul fiscal atractiv, la care se adaugă beneficii precum loializarea angajaţilor şi îmbunătăţirea climatului social din companii transformă tichetele de masă într-un instrument pe care managerii îl pot folosi pentru a-şi motiva angajaţii şi, în egală măsură, pentru a reduce cheltuielile", arată documentul.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 5.000 de companii care comandă în fiecare lună tichete de masă şi care au, în total, 400.000 de angajaţi. Au fost luate în considerare numai companiile care au comandat constant tichete de masă în perioada menţionată.

Omul de afaceri francez Pierre Bellon este cel care în 1966 a înfiinţat compania Sodexo. În prezent, Sodexo are 413.000 de angajaţi în 80 de ţări. Compania are din 1998 reprezentanţă şi în România, având 200 de angajaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor