Efectul Antonescu în PSD-PNL: Cât electorat va putea (sau nu) să aspire candidatul comun al coaliţiei

Crin Antonescu (Facebook/tianu)
Andrei Pricopie
04.02.2025

Fostul consilier prezidenţial Cristian Hriţuc a apreciat, la Euronews, că prezidenţiabilul coaliţiei Crin Antonescu va avea mult de muncă pentru a câştiga susţinerea electoratului PSD-PNL pentru a avea o şansă reală în cursa pentru Cotroceni.

Jurnalistă: Discutăm despre evenimentele în desfăşurare. Ce vă vine prima dată în cap văzând aceste imagini cu Crin Antonescu de la Congresul PSD, având în vedere că dumneavoastră aţi fost consilier prezidenţial pe vremea preşedintelui Traian Băsescu, acelaşi preşedinte care a fost suspendat de Crin Antonescu, de Victor Ponta şi de Partidul Conservator în formatul USL?

Cristian Hriţuc: Trecutul e trecut, cert e un lucru: Crin Antonescu va avea mult de muncă pentru a câştiga inima unui electorat care, la acea oră, a văzut acea mişcare de suspendare, modul în care a fost pregătită şi modul în care s-a derulat – a părut atunci ca o lovitură de stat. Hai să-i zicem o lovitură de stat hibridă, folosindu-se de anumite pârghii legale.

Pentru că, dacă vă aduceţi aminte, atunci, în câteva ore, practic s-a trecut Monitorul Oficial în subordinea Guvernului, a fost luat din Parlament, au fost schimbaţi şefii Camerelor, s-a trecut peste avizul Curţii Constituţionale şi, pentru foarte mulţi oameni din România, acea mişcare politică a fost văzută ca o lovitură de stat.

Acum, Crin Antonescu are nevoie, în special, şi de acei oameni, pentru că acei oameni, să zic aşa, erau mai mult din categoria electoratului de dreapta la acel moment, dar se regăsesc şi acum. Erau oameni care credeau în valorile statului de drept, iar acum Crin Antonescu are nevoie şi de votul acelor oameni ca să ajungă în turul 2. Nu mai vorbesc de câştigarea preşedinţiei.

Jurnalistă: Dacă este să ne gândim cum va reuşi, pe de-o parte, Crin Antonescu să mobilizeze atât partidul – şi aici fac referire la PSD, acel PSD care poate, o parte din partid, ar merge mai degrabă către Victor Ponta, chiar şi sub o candidatură independentă –, dar şi lideri din PNL – şi aici fac referire la Gheorghe Flutur, la Vasile Blaga, la Emil Boc, la Cătălin Predoiu –, care au origini pedeliste.

Cristian Hriţuc: Aţi făcut foarte bine precizarea că aţi împărţit în două segmente. Dacă vorbim de PSD, lucrurile cred că sunt un pic mai complicate, pentru că sunt foarte mulţi lideri, astăzi, în PSD care nu au lucrat cu Crin Antonescu şi mă refer la lideri de filiale – nu au lucrat, în timpul USL, cu Crin Antonescu. Deci va trebui să-i convingă pe aceştia. Problema principală e că va trebui să convingă electoratul PSD, care, în ziua de astăzi, aşa cum se vede şi în cercetări, e mai mult captat de un lider precum Victor Ponta sau chiar Călin Georgescu.

În privinţa liderilor PNL, aceştia, datorită faptului că au făcut acea colaborare, au făcut acea fuziune cu PNL, putem spune că au un interes direct mai mare, dar va fi foarte greu pentru lideri care, ani de zile, au avut un adversar în Crin Antonescu să-i dea o susţinere credibilă. Poate îl vor susţine, dar de aici şi până la a da nişte mesaje „din inimă”, ca să zic aşa, e cale lungă. Mulţi nu-şi mai aduc aminte, că au trecut ceva ani, dar a fost o luptă politică extrem de dură între partidul lui Traian Băsescu de atunci, între fostul preşedinte şi ce a simbolizat USL, şi, în special, echipa de conducere Crin Antonescu – Victor Ponta.

E un moment greu şi va fi multă muncă de convingere, dar vom vedea ce se va întâmpla pe parcurs. Principala problemă însă rămâne captarea electoratelor celor doi, în special a bazei, pentru că liderii se aliniază pe interese pragmatice directe, dar, de aici încolo, până la urmă, membrii de partid şi liderii într-un partid sunt puţini faţă de electoratul lor. Important e ca Crin Antonescu să aibă susţinerea celor două conduceri de partid, să convingă măcar baza partidului sau electoratul dur, cum îi spunem noi.

Jurnalistă: Cu siguranţă, mişcări extrem de interesante în spectrul politic. Toată lumea se întreabă de ce a ieşit Crin Antonescu din politica naţională, ce s-a întâmplat cu el, urma să fie un candidat, urma să ducă partidul mai departe.

Cristian Hriţuc: Crin Antonescu este un orator foarte bun, poate la ora asta e cel mai bun orator din rândul politicienilor, dar pe lângă, să zic, forţa oratorică a domeniului său, trebuie să vină şi proiectul, ideea, viziunea.

Ce l-a forţat este un episod care va rămâne aşa neelucidat. Ce putem şti din open source, ca să zic aşa, am avut o retragere a lui Crin Antonescu din conducerea USL, scoaterea PNL-ului din USL, dar, dacă vă aduceţi aminte, atunci am avut şi alegeri europarlamentare în care PNL a luat cel mai mic scor şi, după aceea, s-a produs schimbarea lui Crin Antonescu din funcţie, care ajunsese şi el erodat după o asociere cu Victor Ponta, iar PNL trebuia să intre pe un drum nou, atunci se pregătea fuziunea cu PD şi, practic, Crin Antonescu, şi din punct de vedere politic, nu mai era o soluţie pentru noul PNL de la acel moment.

Dar cred că rămâne de datoria domniei sale să explice tot ce e, ca să zic aşa, netransparent, pentru că de ce trebuie făcut acest lucru? Tocmai ca să nu existe nişte vulnerabilităţi care să se mărească şi din vulnerabilităţi să ajungă nişte puncte slabe ale candidatului în cursa pe care o va face.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor