Echipă de jurnalişti de la Al Jazeera dispare în Yemen

Canalul de ştiri Al Jazeera din Doha a anunţat că un corespondent arab şi doi membri ai echipei sale au dispărut în Yemen. Canalul din Qatar care transmite prin satelit suspectează că bărbaţii au fost răpiţi.
Luptători tribali loiali mişcării Houthi Ansarullah în Yemen. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.01.2016

Al Jazeera a declarat joi că a pierdut contactul cu echipa sa luni seara, în timp ce aceasta raporta despre luptele dintre forţele susţinute de saudiţi şi miliţia Houthi, susţinută de Iran. Cei trei se aflau în oraşul Taiz în momentul dispariţiei.

Cei dispăruţi sunt corespondentul arab Hamdi Al-Bukari şi tehnicienii Abdulaziz Al-Sabri şi Moneer Al-Sabai. Bukari a lucrat pentru ediţia arabă a canalului Al Jazeera din 2006, a raportat canalul.

Oraşul Taiz se află sub controlul guvernului yemenit susţinut de saudiţi, dar a fost asediat timp de luni de zile de rebelii sprijiniţi de Iran.

ONU susţine că peste 5.800 de persoane au fost ucise în Yemen din martie 2015, dintre aceştia aproximativ jumătate fiind civili. Organizaţia Reporteri Fără Frontiere susţine că cel puţin 5 jurnalişti au fost ucişi în Yemen anul trecut.

Circumstanţele în care au disparut jurnaliştii rămân necunoscute, deoarece niciun grup nu şi-a asumat public răspunderea pentru capturarea lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor