E un risc de securitate pentru România decizia de a dona Ucrainei un sistem Patriot? Ce spun experţii

Sistem american de apărare antirachetă Patriot. (Wikipedia.org)
Andrei Pricopie
05.09.2024

Analistul de politică externă Ştefan Popescu a comentat, în emisiunea "Politica zilei" realizată de Ioana Constantin, decizia României (validată acum şi în Parlament) de a dona Ucrainei unul dintre sistemele noastre Patriot.

Jurnalistă: Au votat şi parlamentarii, în sfârşit, pentru că aşa trebuia să fie această donaţie pe care o facem, a sistemului Patriot, printr-un proiect legislativ în Parlamentul României. Doar acesta să fi fost motivul pentru care am întârziat atât de mult? Pentru că Ucraina ne-a tot somat zilele acestea: "Daţi-ne sistemul Patriot, vedeţi cum arată Federaţia Rusă, de ce întârziaţi?"

Ştefan Popescu: Nu numai România are întârzieri şi a avut întârzieri. Din păcate, fiecare ţară, ştiţi, are proceduri diferite. La noi trebuie să fie urmată o anumită birocraţie şi anumiţi paşi, astfel încât decizia să se materializeze, dar şi alte ţări, precum Italia, Olanda, toate ţările din acea alianţă Patriot, care a fost oficializată la summitul de la Washington din această vară, au avut întârzieri.

Sigur că aceasta nu este o scuză, dar este foarte bine că, în cele din urmă, lucrurile s-au deblocat. Cred că criticile la adresa acestei donaţii sunt nejustificate. Ea este o donaţie, într-adevăr, dar pentru România este o investiţie.

Este o investiţie în parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi o investiţie care ne consolidează poziţia. Pentru că, aşa cum am enumerat, România este alături de Statele Unite, Olanda, Germania, Italia - ţări de prim rang - şi aceasta ne oferă o anumită consolidare a dialogului, inclusiv politic, cu aceste ţări. Bineînţeles, şi faţă de Ucraina, pentru că România trebuie să contribuie ca Rusia să fie cât mai departe de frontierele noastre terestre.

Aţi văzut ce presiune este în Ucraina ca urmare a acestor atacuri tot mai masive ale ruşilor, care vizează în special sistemul energetic ucrainean. Şi, prin urmare, este de înţeles tonul autorităţilor ucrainene, deoarece riscă să aibă o iarnă fără electricitate şi fără căldură.

Jurnalistă: Pentru cei care ne urmăresc, pentru că ştiţi că se tot pune în discuţie, mai ales că a fost haos în Parlament din cauza partidelor extremiste, există vreun risc de securitate pentru România după ce a donat acest sistem?

Ştefan Popescu: Niciun risc de securitate. E foarte bine că îmi puneţi această întrebare şi este păcat că se politizează un subiect care este important pentru România, în primul rând.

Repet, am mai spus-o la dumneavoastră: prin această donaţie nu se vizează doar Ucraina, asta este doar un aspect. Se vizează relaţia cu partenerul nostru strategic. Normal că orice investiţie în consolidarea unui profil de ţară are şi nişte costuri. Nu suntem doar noi cei care plătim, să fim bineînţeleşi.

De ce nu riscă România? Revenind la întrebarea dumneavoastră, în primul rând pentru că suntem în NATO, iar ruşii ştiu foarte bine că nu pot ataca o alianţă nucleară, protejată de umbrela nucleară. În al doilea rând, acest sistem nu era operaţionalizat.

Jurnalistă: Da!

Ştefan Popescu: Era clar că nu era încă în dispozitiv. România va primi ceva la schimb. Şi, încă un lucru, aliaţii noştri occidentali au trupe în România. Prin urmare, prezenţa acestor trupe la Marea Neagră reprezintă un scut în sine. De exemplu, francezii au un sistem antiaerian foarte performant, echivalent cu Patriot, nu la fel de performant, dar cu caracteristici similare. Deci, România nu riscă absolut nimic. Să fim serioşi şi să nu mai politizăm subiecte importante.

Jurnalistă: Se apropie campaniile, domnule Ştefan Popescu, e normal...

Ştefan Popescu: Da, dar nu se poate face campanie pe absolut orice, pentru că ştiţi ce se întâmplă? Aici este vorba despre statul român, despre societate, despre emoţiile cetăţenilor. Este important ca cetăţenii să ştie că aceşti bani nu au fost aruncaţi pe fereastră.

Jurnalistă: Şi că nu avem un risc de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor