"E ceva strigător la cer" - Programul "Masa Sănătoasă", deturnat. Sandvişuri mucegăite, gândaci, cornuri cu furnici

Emisiunea "Politica zilei"
Andrei Pricopie
02.10.2024

Dezbatere aprinsă în emisiunea "Politica zilei" după ce au ieşit public tot mai multe informaţii revoltătoare despre cum au înţeles politicienii să aplice programul "Masa Sănătoasă" în teritoriu. Sandvişuri mucegăite, gândaci, cornuri cu furnici. Situaţia este "strigătoare la cer", după cum spunea chiar unul dintre cei din platou.

Cum s-a ajuns în situaţia aceasta? Cine ar trebui să intervină? Sunt întrebaţi de jurnalista Ioana Constantin în discuţiile cu invitaţii săi - liberalul Nelu Tătaru, social-democratul Bogdan Mihai, userista Simona Spătaru şi antreprenorul Monica Tatoiu.

Programul "Masa caldă în şcoli" a fost transformat în 2024 în programul "Masă sănătoasă". Acest nou program şi-a extins numărul de şcoli beneficiare de la 450 în 2023 la 1000 în 2024. Schimbarea a fost făcută pentru a promova (teoretic) o alimentaţie mai echilibrată şi sănătoasă în rândul elevilor, fiind recomandate meniuri mai variate, cum ar fi ciorbe, sufleuri şi sandvişuri sănătoase, alături de fructe proaspete. Scopul este să ofere nu doar hrană caldă, ci şi opţiuni nutriţionale mai bune pentru copii.

Redăm mai jos discuţia din platoul B1 TV:

Jurnalistă: Hai să vedem ce se întâmplă cu programul "Masa Caldă", că am devenit fan. Dom'le, e ceva, zici că i-a plătit cineva să pună animăluţe în mâncarea pe care o dau copiilor şi bacterii. Începem cu gândacii de la firma şefului de la Tineret, de la PSD, Mehedinţi. L-au întrebat însă jurnaliştii ce e cu gândacii şi a zis că aceşti gândaci, citez: "Aceşti gândaci erau pe raft şi când s-a tras de raft, ei s-au speriat şi au fugit." Trebuiau lăsaţi acolo, probabil le-au folosit la preparate... se ascundeau de furtuna lui Arafat ăştia, toţi erau speriaţi de ciclon.

Dar tot la Mehedinţi, cealaltă firmă care împarte în multe judeţe e firma contabilului unui deputat al PNL... Ce vedeţi în imagini e ce s-a dat, cornuri cu furnici la Satu Mare. Tot din programul "Masa asta sănătoasă" sau ce e ea. Şi ăştia sunt nişte biscuiţi mucegăiţi de la municipiul Satu Mare, nişte mii de copii au primit aceste oribilităţi, aceste mizerii, de la nişte gunoaie care au nişte firme, care vor să facă bani pe sănătatea copiilor.

Domnule Nelu Tătaru, chiar nu poate nimeni să se ocupe de programul ăsta la nivel naţional? Au mai fost copiii ăia contaminaţi, de puteau să păţească ceva mai rău cu difteria - 120 de elevi au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, într-o stare nasoală. Adică, ce se întâmplă? Deja dăm două, trei exemple de judeţe. E foarte grav. La Arad mi-au spus că au mai primit sandvişuri mucegăite. Adică ştiu deja trei judeţe numai de când fac eu asta, de două săptămâni.

Nelu Tătaru (PNL): Da, este ceva strigător la cer, dacă mă întrebaţi pe mine, în condiţiile în care în fiecare judeţ există şi Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP), Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi inspectorate şcolare, care ar trebui să urmărească aceste programe dincolo de autoritatea locală. Sunt anumite contracte în care cine stipulează anumite clauze de forţă majoră pentru încheierea acestor contracte va trebui să le ia în considerare. Într-adevăr, DSV-urile şi DSVSA-urile sunt cele care sunt în acest moment în teritoriu şi ar trebui să verifice aceste lucruri.

Dar trebuie şi Inspectoratul Şcolar Judeţean să verifice dacă în şcolile respective aceste produse sunt conforme calităţii, care să corespundă pentru alimentaţie în funcţie de fiecare grupă şcolară.

Jurnalistă: Dar cum se poate, domnule Tătaru, de la masa sănătoasă, masă caldă, să ajungem practic la junk food? Că ăştia le dau nişte corn, nişte biscuiţi, nişte paste cu şuncă, nici măcar nu există în lista aia de alimente. Adică primesc tot felul de lucruri copiii ăştia, care nu au nicio legătură cu o masă sănătoasă, mai ales dacă vorbim de copii din şcoala primară. Adică, departe de a fi o masă sănătoasă, masă caldă. Ce masă caldă sunt biscuiţii ăia, de exemplu?

Nelu Tătaru: Masă sănătoasă şi masă caldă, să spunem, pleacă de la nivel naţional, unde şi noi, la nivel legislativ, am făcut asemenea proiecte de lege în care să aducem şi să introducem cât mai multe categorii de copii şi de asistaţi sociali pentru a beneficia de această masă. Dar de aici până în teritoriu, unde a trebuit supravegheată şi văzută într-adevăr dacă această masă corespunde, avem şi medici şcolari, avem şi asistenţi medicali şcolari, avem şi inspectori şcolari, avem şi directori de instituţii şcolare care trebuie să verifice precum şi asistenţi... care verifică dacă această masă corespunde.

Jurnalistă: Dar, iertaţi-mă, vă mai adresez o întrebare. Credeţi că au tupeu autorităţile locale de control să meargă în control, când, de exemplu, la Mehedinţi, cele mai multe firme care livrează mâncare copiilor sunt între băiatul ăsta de la TSD Mehedinţi, tatăl lui fiind foarte important, înţeleg, şi rudă cu şeful de acolo, Aladin, sau cum îl cheamă de la Consiliul Judeţean - când eram în politică îi ştiam şi eu pe toţi, acum am mai uitat - şi celălalt care e deputat la dvs. la PNL, la Mehedinţi, deci unul e la PSD, unul e la PNL. Dar nu e el, e contabilul lui de fapt cel care are firma.

La Satu Mare cred că e ceva similar. Firma care a intoxicat copiii e a unei doamne care e angajată la o primărie. Deci, credeţi că au curaj ăştia, săracii, pe plan local să se ducă undeva? Că imediat pune mâna pe telefon şeful de la CJ. Ce aţi căutat acolo? Ce s-a întâmplat? Adică, ştiţi că aşa se întâmplă. Directorii de şcoală sunt numiţi politic. Cine are curaj să verifice? Vă întreb serios acum.

Nelu Tătaru: Nu că trebuie să ai curaj. Aici trebuie să ne facem corect meseria. Eu am arătat de foarte multe ori că în educaţie şi în sănătate nu există culoare politică. Iar pentru cei care au ales să facă o activitate de a aduce această masă caldă în şcoli, unde sunt copii, cred că este un lucru care trebuie sancţionat şi trebuie sancţionat indiferent de culoarea politică. Şi mă repet, nu trebuie să fie un curaj. Trebuie să-şi facă treaba fiecare din organele de control, că este inspecţie sanitară de stat, că este inspectoratul şcolar, că este o inspecţie care într-adevăr are tot ce înseamnă alimentaţie în subordine. Şi cred că acestea sunt instituţii care trebuie, la un moment dat, să ia nişte măsuri.

Dincolo de astea sunt inspectoratele şcolare care vor trebui să sesizeze, atât în comitetele de părinţi, cât şi cele ale profesorilor, aceste lucruri care se petrec în şcoli.

Monica Tatoiu (antreprenor): Inspectoratele şcolare trebuie desfiinţate din punctul meu de vedere, că nu fac decât să fie cureaua de transmisie între potentaţii politici ai judeţului şi consumatori. Inspectoratele şcolare nu se ocupă de ceea ce trebuiau să se ocupe înainte. Niciun director de şcoală, vă spun eu, nu va avea curajul să facă o sesizare pentru că îl zboară imediat. Tocmai a ieşit legea că primarul poate să schimbe directorul de şcoală care a fost numit prin concurs. Deci, mizerabil!

Pentru că voi aţi politizat de sus până jos societatea românească... Deci, nu se poate face nimic atâta timp cât nu există un element de forţă în control. Cât controlul e la mână partidelor, pe cine să controleze? Cine pe cine să se controleze? Dar trebuie să moară un copil?

Jurnalistă: Şi-au împărţit judeţul, cel puţin la Mehedinţi asta s-a întâmplat. Ăştia la Satu Mare nu ştiu, dar au pus furnicile în cornurile alea. Nu cred că erau furnicile din grădina doamnei Lasconi. Alea cred că sunt toate la locul lor. Domnul ăsta de la PSD, de la TSD, a ieşit şi a zis ceva.

Ia să vedem: "Nu e afacerea mea, e afacerea tatălui meu. Avea contracte cu şcolile din comunele... trei comune. Acolo condiţiile au fost bune. Mâncarea a fost bună tot timpul. Nu au fost probleme cu mâncarea pentru elevi. Gândacii erau într-un raft de lemn. Noi avem contract cu o firmă de deratizare. Când au venit cei de la ANPC, au tras raftul de lemn şi au tras tare de raftul de lemn. Gândacii s-au speriat şi au plecat".

Bogdan Matei (PSD): Dincolo de această parte politică pe care pot să o înţeleg, eu vreau totuşi să discutăm puţin şi despre atribuţiile pe care le are fiecare. Pentru că aici vorbim despre inspectoratele şcolare şi doamna profesor ştie foarte bine ca la nivelul inspectoratelor şcolare nu există niciun inspector de specialitate care poate să facă acest lucru, ci există, de fiecare dată, în portofoliu, fiecare inspector, indiferent de specialitate, arondate câteva şcoli de care răspunde ca şi coordonator.

Deci ceea ce putea să facă un inspector de specialitate, ce a fost arondat la o unitate şcolară beneficiară de această masă caldă, putea să sesizeze sau poate să facă control în parteneriat cu ANSVSA sau ANSC.

Deci din această perspectivă nu putem să mergem cu vina către inspectoratele şcolare, deci să nu credeţi că sunt un om care susţine sau vrea ca în continuare să avem aceste mamuturi numite inspectorate şcolare, care de fapt nu duc la o descentralizare, ci mai degrabă duc la o sufocare a profesorilor din punct de vedere al hârtiilor şi am spus-o de fiecare dată, inclusiv la dumneavoastră, că astăzi nu mai avem nevoie de şcoli în plus şi avem nevoie de arhive...

Jurnalistă: Eu înţeleg că sunt de vină profesorii în povestea asta. Haideţi să fiţi cinstiţi. Nu are nicio legătură nici inspectoratul şcolar, nici profesorul şi directorul, cel mult poate să sune sau poate să pună poze, pentru că astea tot profesorii le-au dat şi pe astea cu furnicile şi cu ce s-a mai întâmplat acolo.

Deci problema e că aceste programe Masa Caldă sunt licitate, sunt date activităţii de la primărie, Consiliul Local sau Consiliul Judeţean, că a fost lăsat la judeţ. Deci nu are nicio vină că nu inspectoratul şcolar a ales firma care vine cu cornul cu furnicile sau o aduce de la prietenul ăla, domnul Aladin de la PSD de acolo, Cojocaru, cum îi cheamă pe ăştia. Nu a decis niciun profesor, niciun director, nimeni. Nişte şmecheri de la fiecare judeţ, că în toate judeţele sunt nişte gândaci politici, ei au decis să dea mâncare cu gândaci copiilor. Despre asta-i vorba, n-au treabă profesorii în asta.

Bogdan Matei: De acord, dar să revenim şi la această parte de licitaţie. Întotdeauna cel care organizează această licitaţie nu vine cu meniul pe masă. Este o licitaţie, mă rog, criterii şi aşa mai departe de eligibilitate. Cei care ar trebui să fie întotdeauna proactivi pe toată partea asta, pentru că eşti obligat să păstrezi probă după fiecare catering pe care tu îl distribui, pentru că aici vorbim de catering.

Or, întrebarea mea este în felul următor. Tu, ANSVSA, ne poţi prezenta proba respectivă, pentru că e foarte important să ştim dacă tu ai monitorizat traseul de la bucătăria de unde ai luat, până la unitatea şcolară, că el se transportă în anumite condiţii, nu în orice.

Dacă te duci cu mâncarea respectivă într-o simplă dubă, fără să ai toate condiţiile impuse pentru un astfel de transport, sigur că poţi să ai probleme la destinaţie la servirea mesei. Adică sunt toate aceste lucruri care concură la ceea ce am ajuns noi astăzi, să avem problemele pe care le avem pe cele două programe: masă caldă, lapte şi...

Monica Tatoiu: Sanepizii tot politic sunt.

Jurnalistă: Toate deconcentratele, când intraţi la guvernare şi schimbaţi coaliţiile, se începe de la judeţe şi fiecare îşi trimite tabelul lui. Şi toate aceste numiri sunt politice, de la partid.

Bogdan Matei: Indiferent dacă e politic sau nepolitic, şi pot fi de acord cu dumneavoastră, cred că nimeni şi niciun politician, mai mic, mai mare, mai cum o fi el pentru Dumnezeu, nu are în cap să pună în pericol sănătatea copiilor. Pentru că te întrebi. Bă, frate, dacă eu pun la copiii ăştia, nu mi se poate întâmpla şi mie, copiilor mei acelaşi lucru? Adică eu refuz să cred că cineva, în gândirea lui, poate să meargă...

Simona Spătaru (USR): Poate nu gândeşte, domnule Matei. Am ascultat ambii reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare, mai ales de depolitizarea din învăţământ şi le reamintesc, pentru că nu a trecut foarte mult timp, prin Parlament au trecut cele două legi, stimaţi colegi. Au fost votate amendamentele USR pentru depolitizare? Vă spun eu sigur: Nu. Aţi preferat să menţineţi inspectoratele sub o altă denumire.

De facto, inspectoratele ar fi trebuit să fie desfiinţate încă de la începutul acestui an. Şi, mă rog, înlocuite de ei cu nu ştiu ce direcţii altfel, ceea ce însemna oricum acelaşi lucru. Dar iată că nici măcar reorganizarea lor altfel nu reuşeşte să o facă pentru că, politic, este o presiune enormă să păstrezi aparatul actual, structura actuală. Pentru că, iată, aparatul ăla livrează, într-un final, contracte.

Acum, că livrează contracte, întrebarea este de ce nu sunt capabili, la nivel de nu ştiu câte instituţii implicate, să meargă să verifice mâncarea care ajunge în şcoli? Nu mai spun că guvernul Ciolacu a început acest an amânând programul Masa Caldă, deci, deşi în lege aveam obligaţia să asigurăm masa sănătoasă caldă la un milion de elevi, am început anul cu amânare. La momentul 1 septembrie anul acesta se livrează pentru 600.000 de copii.

Acum, deja, dumneavoastră, faceţi public şi cazul acesta. De la începutul anului mai multe au venit, foarte grave, de copii care au început acest an şcolar şi au venit bolnavi acasă. Tu, ca părinte, când te uiţi şi spune statul că îţi dă 15 lei pe o masă caldă, dar tu vezi care sunt condiţiile, cum îţi mai vine să trimiţi copilul acela la şcoală? Ce poţi tu face ca părinte, deşi afli? Că ai inspecţie nu ştiu de care, ai agenţie nu ştiu de care, ai inspectorat, ai director de şcoală. Când te uiţi pe hârtie la toţi ăştia însă, toţi sunt capi politici. Sunt ăla al lui ăla care-l cunoaşte pe ăla şi care l-a pus pe celălalt. Şi, cum, doamnă, nu se poate face nimic? Nu, că până la urmă ajungem la un secretar de stat care vizează tot lanţul ăsta şi la CJ e ruda lui cutare.

Despre asta vorbim. Când spunem acest cuvânt extraordinar, excepţional - „depolitizare” -, asta vorbim. Noi am spus că la şcoli este important să nu intervină inspectoratul şi şeful politic de la guvern până acolo. Ce am spus? Bă, în Consiliul de Administraţie există destulă expertiză. Ai profesori, ai părinţi, ai reprezentanţii elevilor să facă concursul pentru director de şcoală. Nu e bun cu programul care şi-l asumă? Îl înlocuieşte, domnule, şi îl pune pe altul. Aşa trebuie făcut şi, la fiecare instituţie care are în subordine, nu orice, sănătatea copiilor, sănătatea populaţiei. Păi eu mă aştept să am infrastructură la apă, la inundaţii, dacă eu le dau copiilor să mănânce mâncare cu gândaci?

Jurnalistă: Eu o aştept foarte mult pe doamna Deca să iasă să ne spună ce face în situaţia asta. Dar să nu ieşi tu public să spui ceva despre situaţia asta. Noi avem un program. Eşuează pentru că ne batem joc de sănătatea copiilor. Iar depolitizarea asta, exact ce spunea Simona Spătaru, e foarte greu să o mai faci astăzi şi oamenii ăia sunt paralizaţi la nivelul judeţelor.

Şi, aşa cum spuneaţi, sunt toate unităţile alimentare din şcoli. Dar pe fiecare inspectorat scrie "PSD" sau "PNL" în dreptul fiecărui inspector numit în fiecare judeţ. La nivel local sunt nişte firme de catering care nu sunt verificate de nimeni, pentru că e cineva care le păzeşte şi care le ţine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor