După SUA, şi Marea Britanie anunţă sancţiuni împotriva bursei din Moscova

Bursa de la Moscova (X)
Redacţia
14.06.2024

Marea Britanie a anunţat joi zeci de noi sancţiuni menite să împiedice capacitatea Rusiei de a purta războiul împotriva Ucrainei, inclusiv vizând principala bursă de valori de la Moscova, la o zi după ce Washingtonul a anunţat măsuri similare.

Potrivit The Moscow Times, Londra a precizat că cele 50 de noi restricţii, care fac parte dintr-o "acţiune coordonată cu partenerii din G7", vor lovi sistemul financiar rusesc şi furnizorii care susţin producţia militară a Moscovei.

"Astăzi, intensificăm încă o dată presiunea economică prin intermediul sancţiunilor pentru a reduce capacitatea Rusiei de a-şi finanţa maşina de război", a declarat premierul Rishi Sunak, în timp ce liderii G7 s-au reunit pentru un summit în sudul Italiei.

Citiți și Bursa din Moscova opreşte tranzacţiile în dolari şi euro după noile sancţiuni americane

Măsura vine la o zi după ce Washingtonul a anunţat o serie de sancţiuni care ridică miza pentru băncile străine care încă mai fac afaceri cu Rusia. Aceste măsuri au determinat Bursa de la Moscova să oprească joi tranzacţiile în dolari şi euro.

Preşedintele rus Vladimir Putin "trebuie să piardă, iar tăierea capacităţii sale de a finanţa un conflict prelungit este absolut vitală", a menţionat Sunak într-o declaraţie.

Printre noile sancţiuni impuse de Marea Britanie se numără primele restricţii asupra navelor din aşa-numita flotă obscură a Rusiei, folosită de Kremlin pentru a eluda restricţiile occidentale privind exporturile sale de petrol.

Citiți și SUA lărgeşte aria sancţiunilor aplicate Rusiei pentru invazia în Ucraina

De asemenea, sunt vizaţi furnizorii de muniţii, maşini-unelte, microelectronică şi logistică pentru armata rusă. Printre aceşti furnizori se numără entităţi cu sediul în China, Israel, Kârgâzstan şi Turcia, precum şi nave care transportă bunuri militare din Coreea de Nord către Rusia.

Londra a declarat că "lucrează, de asemenea, cu omologii pentru a conveni asupra unui mecanism de devansare a profiturilor extraordinare provenite din activele suverane ruseşti imobilizate în beneficiul Ucrainei".

Casa Albă a declarat că măsurile de ajutorare a Ucrainei cu ajutorul activelor ruseşti îngheţate vor fi anunţate în timpul reuniunii G7.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor